h i r d e t é s

Karácsony a Borkai-botrányról: A fideszes polgármesterek jelentős része ilyen életformát él

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Karácsony a Borkai-botrányról: A fideszes polgármesterek jelentős része ilyen életformát él

2019. október 18. - 08:25

 

Több mint háromszáz üzenetet kapott a választás estéjén, köztük kormánytagok és kormánypárti országgyűlési képviselők SMS-eit is - árulta el konkrét nevek említése nélkül Karácsony Gergely az Indexnek adott közel egyórás interjújában. - írja a 444.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Tamás

A győzelem okai

Végre összejött az ellenzéki összefogás, ami Karácsony szerint "nem egy agysebészet," a jelenlegi választási rendszerben csak így lehet legyőzni a kormánypárti indulót. Másrészt a Fidesz rendszerszintű hibái segítették a sikert.

Nem arról van szó, hogy rosszul kampányolt a Fidesz. Hanem a Fidesz ahhoz van hozzászokva, hogy minden választást gond nélkül megnyer, mert az ellenzék tök hülye,

- mondta Karácsony. A vasárnap megválasztott főpolgármester szerint ha az ellenzék nem tök hülye, és valódi verseny van, akkor kétségbeesik a kormánypárt.

És akkor itt van a Borkai-ügy, ami nyilvánvalóan egy unikális dolog. (..) Személy szerint én nem tudtam erről, hogy jönni fog egy ilyen botrány, de azt tudom, hogy a fideszes polgármesterek jelentős része ilyen életformát él

- mondta Karácsony. Hozzátette:

minden botrány akkor működik, hogy ha nem meglepő, hanem meglévő percepciókra erősít rá. Szerinte a Fidesz elaltatta a saját szavazóit, nem kampányoltak, amire jött a Borkai-ügy.

Valójában a Fidesz azért bukott meg ezen a választáson, (..) mert éles helyzetben nem tudnak demokratikus versenyben nyerni. El vannak kényelmesedve

- zárta a témát Karácsony.

Orbán

A csata véget ért a kampánnyal, Budapest döntött, van egy helyzet

- mondta Karácsony. Első munkanapján, pénteken első dolga lesz, hogy levelet írjon a miniszterelnöknek.

Ha rajtam múlik már a jövő héten találkozunk

- tette hozzá.

Szerinte Orbán vasárnap esti mondatai pozitívak voltak az együttműködésről. "Egyelőre hagyjuk meg az esélyét a normális együttműködés kialakulásának" - mondta. 

Annál cudarabbul, mint ahogy Tarlós Istvánnal bánt a Fidesz, már nem lehet bánni Budapesttel. Ezt a választást a Fidesz elvesztette (..) Szerintem politikailag nekik az az észszerű, hogyha ezt az eredményt elfogadják, és változtatnak a jelenlegi politikájukon,

mondta. 

Karácsony több témáról is beszélt röviden:

  • BKK: megmarad. 
  • Nem lesz tisztogatás a Városházán. A jövőben minden cégvezetőt nyilvános pályázaton választanak ki. Kérdésre válaszolva kijelentette: ha a BKK élére keresnek majd embert, és Vitézy Dávid jelentkezik, és ő bizonyul a legalkalmasabbnak a pályázók közül, akkor őt választják, ha nem, akkor nem.
  • Liget-projekt: szűk a mozgástere a fővárosnak, de az első testületi ülésen megváltoztatják a terület beépíthetőségét szabályozó rendeletet. Új épület nem kaphat engedélyt, le akarja állítani a projektet. 
  • Római-parti mobilgát: szintén az első testületi ülésen döntenek róla, nem lesz gát. 
  • Parkolás: egységes rendszert kell kialakítani, de nemcsak az üzemeltetés, hanem a közlekedésszervezés szempontjából is. Szerinte nem lehet P+R parkolók létesítése, vagy a tömegközlekedés átszervezése nélkül beavatkozni. Ahogy a kerületek együttműködése nélkül sem. Mivel jelenleg a kerületek intézik a fizetős parkolást, jelentős bevételre tesznek szert belőle. Azt mindenképpen szeretné elérni, hogy azok a kerületek, amik nem maguk végzik az üzemeltetést, hanem kiszervezik, ne köthessék újra a szerződéseket, és a jövőben maguk végezzék el a feladatot.
  • BKV: folyamatosan alulfinanszírozott, mert az államtól nem érkezik elég pénz. A turisták által használt jegyeket emelni, az éves bérletek árait csökkenteni szeretné, de egyelőre nem látják a BKV jegyárbevételeit, mert az adatok nem publikusak. 
  • Utcanév-átnevezések: nem gondolt ilyenre, "sose lenne vége, se pro, se kontra."
  • Patkány-ügy: felbontaná a mostani szerződést az irtócéggel, de ehhez szükséges a Katasztrófavédelem együttműködése. 

444.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s