h i r d e t é s

Karácsony: a választás tétje, hogy zöld város lesz-e Budapest

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Karácsony: a választás tétje, hogy zöld város lesz-e Budapest

2019. szeptember 11. - 10:41

 

Az önkormányzati választás tétje, hogy Budapest zöld város lesz, vagy a mindenkori politikai érdekek felülírják ezt - jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kedden a fővárosban, amikor aláírta a civilek által kidolgozott Zöld Budapestért elnevezésű ajánlást.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A politikus a sajtótájékoztatón közölte: büszke arra, hogy a főpolgármester-jelöltek közül elsőként látta el kézjegyével a zöld civil szervezetek által kidolgozott követelésgyűjteményt. 

Az ajánlás csupa olyan követelést tartalmaz, amelynek szellemiségével egyetért

- fűzte hozzá.

Kifejtette, Zugló polgármestereként mindent megtett a Liget projekt módosításáért, fővárosi képviselőként pedig támogatta a civil szervezetek szmogriadó-tervezetét, illetve a Római-part fejlesztésével kapcsolatos zöld álláspontot.

Úgy vélekedett: a "zöld fordulat" annál is inkább fontos, mert a klímaváltozás egyre inkább felértékeli a környezetvédelmet. Budapesten az elmúlt években jelentősen nőtt a légszennyezettség miatti megbetegedések száma, és "látjuk azt a várospolitikát", amelynek nyomán elfogynak a zöld területek, mert azokra építési telekként tekintenek - mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette:

ezért véget kell vetni annak, hogy a politikai és üzleti érdekek felülírják a budapestiek életminőségét, egészségét javító, illetve a város hosszú távú fejlődését előmozdító szempontokat.

Kijelentette, hogy programjában hangsúlyos helyen szerepel a város radikális zöldítése, a többi közt a csepeli és ferencvárosi nagyerdő és a Margit-szigettől a Római-partig tartó zöld folyosó létrehozásával.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke úgy fogalmazott: a dokumentumot kidolgozó 23 civil szervezetnek elege van abból, hogy a politikusok nem tartják be a választások előtt tett környezetvédelmi ígéreteiket. Ezért döntöttek úgy, hogy az ígéretek betartására kötelező jogi érvényű nyilatkozatot íratnak alá a főpolgármester-jelöltekkel, valamint a kerületi polgármester- és képviselőjelöltekkel - mondta az aktivista.

Ez azt jelenti - folytatta -, hogy amennyiben a nyilatkozat aláírói, később, megválasztásuk után nem teljesítik a 25 pontos nyilatkozatban vállaltakat, akkor bíróság előtt felelősségre vonhatóak, pénzbüntetésre számíthatnak, illetve le kell mondaniuk posztjukról.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta:

az előválasztás után valamennyi ellenzéki párt őt támogatja, ez pedig azt jelenti, hogy a változásnak egy jelöltje van. A többi jelölt nem a változást, hanem az állandóságot képviseli és ezt pontosan tudják a választópolgárok

- húzta alá.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, nincs kifogása az aluljárók éjszakai lezárása ellen, ám ez nem megoldás a fővárosi hajléktalanság kezelésére. Kifejtette, programja fontos része az utca hajléktalanság megszüntetése, ám ez hosszabb időt vesz igénybe. Szerinte a hajléktalanszállóknál jobb komfortfokozatú szoba-szállások kellenek ahhoz, hogy kikerülhető legyen ez az élethelyzet.

Több újságíró felvetette, hogy a józsefvárosi választási iroda feljelentést tett választási csalás és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt, mert az ellenzéki összefogás - a gyanú szerint - törvénytelen adatgyűjtésre használja az ajánlóíveket. Karácsony Gergely erre azt mondta:

ellentétben a Fidesszel, amely évek óta "Kubatov-listákat" használ, biztos abban, hogy a VIII. kerületi csapat nem gyűjt törvénytelenül adatokat, csupán az ajánlóívek feldolgozását végezték. Ez nem történhet manapság egy kockás papíron

- tette hozzá. A feljelentés megalapozatlan, tűzbe teszi a kezét az önkéntesekért - fogalmazott.

Ugyancsak elutasította, hogy például a "stadionstop" érdekében indított aláírásgyűjtést adatbázis építésre használják. Mindenben betartják az adatvédelmi szabályokat, az pedig, hogy például e-mailen kommunikálnak a választókkal minden párt tevékenységének a része - közölte.

Arra a kérdésre, hogy a zuglói önkormányzat több esedékes kifizetést, a többi között az egyházaknak járó kifizetést nem teljesített, azt mondta: ha ez így történt, akkor ennek bizonyára adminisztratív okai vannak, mert a közpénzek kifizetése csak szigorú szabályok mentén történhet. Zuglónak nincsenek adósságai- szögezte le.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s