h i r d e t é s

Karácsony bekeményített: leállhat a ferihegyi reptér fejlesztése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony bekeményített: leállhat a ferihegyi reptér fejlesztése

2020. február 27. - 06:47

 

Új, a ferihegyi repülőtérre vonatkozó környezeti hatástanulmány kezdeményezéséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Némi személyeskedő vitát követően egyhangúan szavazta meg a hatástanulmány kezdeményezéséről szóló javaslatot. - írta neg az Index

Mint a gyerekek

A Fidesz-frakció részéről felvetették, hogy álságos reptéri zajszennyezés elleni védekezésről beszélni akkor, amikor az egyik fővárosi bizottsági tag Londonból repül át mindig a bizottsági ülésre. Válaszként Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes a miniszterelnök számos repülőútját hozta fel, Soproni Tamás terézvárosi polgármester pedig felemlegette, hogy ő pedig kerékpárra cserélte fideszes elődjének, Hassay Zsófiának szolgálati kocsiját.

Hassay Zsófia fideszes képviselő erre úgy riposztozott, hogy ez arcátlan személyeskedés, de ha már itt tartunk, akkor ő is látta, hogy képviselőtársa sofőrrel hozatta be magát, és Horváth Csaba zuglói polgármester pedig a II. kerületből ingázik szolgálati kocsijával Zuglóba. Karácsony Geregely főpolgármester azzal zárta le a vitát, hogy bár tudja, hogy az ügynek vannak további mélyrétegei, de az ülésnek tovább kell haladnia.

Az elmúlt években a turizmus fellendülésével jelentősen megnőtt a repülési forgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A megnövekedett légi forgalom, elsősorban annak jelentős zaj- és légszennyezése miatt ugrásszerűen növekedtek a lakossági panaszok. Ezzel a problémával Karácsony Gergely az első fővárosi közmeghallgatásán rögtön szembesült is.

A repülőtér szabályszerű működéséért felelős hatóság - ideértve a zaj-és légszennyezési kérdéseket is - az Innovációs és Technológiai Minisztérium felel. Az előterjesztés szerint a panaszosok első körben ezeken a fórumokon próbálták érvényesíteni jogaikat, érdekeiket, de ezek a próbálkozások nem vezettek eredményre. Ezért több magánszemély és érintett civil szervezet megkereste a főpolgármestert, hogy tudnának javítani a helyzeten.

Karácsony Gergely úgy hidalná át a problémát, hogy egy új, részletes környezeti hatástanulmány elkészítését kezdeményezi (az utolsó ilyen 1976-ban készült). A főpolgármester javaslata szerint az aktuális környezeti hatástanulmánynak fel kell tárnia a tényleges környezetterheléseket, illetve be kell mutassa, hogy az utasforgalom növekedése milyen hatással lehet Budapest környezeti állapotára. A javaslathoz tartozik az a cél is, hogy a repülőtér további fejlesztését mindaddig fel kell függeszteni, amíg a környezeti hatástanulmány el nem készül. Ez érintheti az új termináltól kezdve a reptéri vasútállomás építéséig az összes tervezett fejlesztést. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s