h i r d e t é s

Karácsony Gergely: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

2020. május 14. - 16:36

 

A főpolgármester már ezen a hétvégén több teret ad a fővárosaiknak: megnyitják a pesti alsó rakpartot is a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

A kép illusztráció! - Forrás: lokal.hu

„Csak az nem érti amit írtam, aki nem akarja érteni” - fogalmazott Karácsony Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kormányszóvivő kijelentésére reagálva, miszerint nem tudják, hogy mi budapesti főpolgármester szándéka az újranyitásról.

Karácsony Gergely emlékeztetett rá: a tegnapi napon Budapest újranyitásával kapcsolatban részletes, 15 oldalas javaslatot küldött el a kormánynak. Ehhez képest a kancelláriaminiszter egy üzenetet küldött a főpolgármesternek, hogy küldje el a javaslatait. „Gulyás Gergely úgy látszik, nem olvasta el az e-mailjeit”, azt pedig „nem tudja hová tenni”, hogy a kormány továbbra is fenntartaná a fővárosban a kijárási korlátozást, ahogy korábban. Karácsony Gergely szerint Budapesten is ugyanúgy megérett a helyzet a nyitásra, mint másutt az országban.  

„Nem tudom, hogy a kormány töketlen vagy gyáva, vagy direkt akarják fenntartani a zárást, hogy büntessék a fővárost” - mondta a főpolgármester, leszögezve: ő továbbra is partnere akar lenni abban a kormánynak, hogy végig akarja vinni a a nyitást

– fogalmazott Karácsony.

A főpolgármester javaslatában részletesen leírta, hogy Budapest hogyan készül a nyitásra. A legfontosabb konkrét feladatnak az iskolák újranyitásának a szabályozását említette a főpolgármester. Szerinte amikor szeptemberben újraindulnak az iskolák, akkor az iskolakezdés csúsztatásával és a munkaidő kapcsán olyan jogszabályokat kell alkotni, amellyel el lehet kerülni, hogy a reggeli csúcsidőszakban tömegeknek kelljen egyszerre közlekednie. 

„Az a cél, hogy zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsük – foglalta össze a javaslatai lényegét. A „Restart” program egyes elemei már ezen a hétvégén megvalósulnak, így a Margitsziget és a Hajógyári-sziget újranyitásán túl – ami a múlt hétvégén már megtörtént – még több terepet adnának a fővárosiaknak, így a pesti alsó rakpartot is megnyitják gyalogosok és a kerékpárosok előtt. 

Karácsony elmondta: amit számukra a jogszabályok lehetővé tesznek, abban ők mindenképpen nyitni fognak. Ugyanakkor a teljes nyitásra a kormány adhat engedélyt.

A tíz éve kétharmaddal kormányzó, a végrehajtást, sajtót megszálló, korlátlan felhatalmazással rendelkező kormányzatnak olyan típusú hatalom van a kezében ami nagyon régóta nem állt együtt a magyar politikában, ehhez képest nem tudja magától meghozni ezt a döntést.

Karácsony Gergely szerint ami jár a vidékieknek az jár a fővárosiaknak is. „Semmi sem indokolja, hogy a budapestieket büntesse a kormány – fogalmazott. 

Nem vagyok egy feljelentős típus, de érdemes megvizsgálni azt, hogy van-e büntetőjogi felelőssége valakinek abban, ami történt

– fogalmazott a főpolgármester a Népszava kérdésére, ugyanakkor szerinte az egyértelmű, hogy komoly politikai felelőssége van a kormányzatnak.

Karácsony szerint ugyanis a napokban nyilvánosságra került egy adatsor, amiből világosan kiderült, hogy koronavírus fertőzés előbb volt jelen a kórházakban, majd innen került át a szociális intézményekbe. A Válasz Online által közzétett adatsor szerint márciusban már volt regisztrált fertőzött a kórházakban. Azaz: a fertőzés a kórházakból a szociális ellátórendszer között „ingázó” betegeken keresztül került be az idősotthonokba, nemcsak a fővárosban, hanem országszerte. 

„Ehhez képest súlyos politikai felelősséget vet fel, hogy Kormányhivatal szakmailag meglapozatlannak vélte, a városháza kérését, miszerint csak negatív vírusteszt után kerülhessenek át ápoltak a kórházakból az idősek otthonaiba” - emlékeztetett Karácsony arra, hogy korábban a kormányhivatal nemet mondott a főváros kérésére, hogy teszteljék a kórházakból elbocsátott betegeket. 

Karácsony Gergely szerint a magyar kormány és a Fidesz politikusai pontosan ismerték a kórházi fertőzöttségi adatokat. Amikor politikai nyomás alá helyzeték a fővárosi fenntartású idősotthonokat – a kormánypropaganda hetek óta folyamatosan napirenden tartja a Pesti úti idősek otthonában történt fertőzést és a városvezetést vádolja vele – akkor Karácsony szerint ezzel csak saját felelősségükről próbálták elterelni a figyelmet. 

Karácsony Gergely úgy látja: bár a kormány csak manipulatívan tesz közzé adatokat, illetve sok mindent eltitkol, az már biztosan látható, hogy a fertőzés elsősorban a kórházakban és a szociális intézményekben van jelen. "Ugyanakkor lakossági szinten olyan alacsony a fertőzöttség – hat ezrelékes - , hogy az bizakodásra ad okot és lehetőséget, hogy nyissunk az országban”. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s