h i r d e t é s

Karácsony Gergely a Városháza-ügyben tartott házkutatásról: a mai akció után senki sincs biztonságban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely a Városháza-ügyben tartott házkutatásról: a mai akció után senki sincs biztonságban

2021. december 13. - 16:42

 

Éppen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök látogatásának napjára időzítette a Nemzeti Nyomozó Iroda a Városháza-ügyben tartott házkutatást.

A kép illusztráció! - Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Újabb súlyos határátlépés történt a magyar politikatörténetben. Olyan ügyben indított nyomozást a rendőrség és tartottak ma reggel két helyen is házkutatást, amely nem is létezik. Csupán kreált dokumentumok és álbizonyítékok vannak, illetve a lakájmédiában közölt összevágott hangfelvételek, amelyeken fideszes háttéremberek tesznek minden alapot nélkülöző állításokat – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői több helyszínen egyszerre végrehajtott akciója után összehívott sajtótájékoztatóján. Mint a városvezető elmondta: két ötfős csapat jelent meg reggel mindenféle előzetes bejelentés nélkül a fővárosi vagyonkezelőnél és a Városházán Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Számadó Tamás jegyző irodájában. A helyszíneken iratokat és számítógépeket foglaltak le. Mindez szinte egy időben történt azzal, hogy az Indexen megjelent a házkutatásról szóló cikk. 

Nincsen takargatnivalónk és félnivalónk se. A nyomozás nem találhat semmi olyat, amiért szégyenkeznünk kellene – szögezte le Karácsony, aki azért arra kíváncsi lenne, hogy a hangfelvételeken súlyos állításokat tevő Gansperger Gyulánál, vagy a szintén érintett Berki Zsoltnál jártak-e a nyomozók és ha igen, foglaltak-e le ott is számítógépeket. Ha igen, akkor talán az Orbán-család régi vagyonbevallásait megtalálják a gépeken, hiszen egykoron Gansperger könyvelt a kormányfő családjának – tette hozzá. De az is érdekelné, hogy hogy Bagdy Gábornál, a korábbi főpolgármester Tarlós István helyettesénél jártak-e, aki 2017-ben összekötötte a fővárosi vagyonkezelőt Berki Zsolttal.

A főpolgármester szerint korántsem véletlen, hogy éppen a francia elnökkel való találkozó napján jelentek meg a nyomozók a Városházán, amely egészen az utolsó pillanatig az ellenzék és Emmanuel Macron közötti megbeszélés tervezett helyszíne volt, de a hétvégén végül biztonsági okokból áttették a francia konzulátus épületébe. A főpolgármester szerint ez jó kiindulópontja lesz a ma délutáni találkozónak, amelyet egyébként a francia elnök kezdeményezett.

A mai akció után senki sincs biztonságban – jelentette ki a városvezető -, hiszen ilyen megalapozottsággal bárki megvádolható bármivel. Karácsony azt is megelőlegezte, hogy lesznek még ilyen ügyek a választásokig, mert a kormánypárt láthatóan nem érzi magát biztonságban és félti a hatalmát. A Népszava kérdésére azt is elmondta, hogy egyéb "nyomozati cselekmény" eddig nem történt, senkit nem hallgattak meg az ügyben és iratokat sem kértek be korábban, igaz, a főváros minden üggyel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra hozott.

Azon a napon tartottak házkutatást az állami bűnüldöző szervek a fővárosi önkormányzatnál, amikor kiderült, hogy saját emberüket, a köztársasági elnököt is lehallgatják, amikor láthatóan képtelenek megbirkózni a járvánnyal, az infláció miatt a jövő évi nyugdíjemelés a felét éri majd, az Igazságügy Minisztériumról pedig bebizonyosodott, hogy a korrupció melegágya. A mai eseményeket ezekkel összefüggésben kell és lehet értelmezni – tette hozzá Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki Karácsonnyal, Dobrev Klárával (DK) és Donáth Annával (Momentum) együtt vesz részt a francia elnökkel megbeszélt találkozón. Márki-Zay bízik benne, hogy a következő házkutatást a Karmelita kolostorban tartják, ott bizonyosan találnának dokumentumokat. Másrészt a Népszava kérdésére elmondta, hogy a mai találkozó több szempontból is fontos. Egyrészt az unió soros elnökével találkoznak, másrészt egy olyan államelnökkel, aki a menekültügyben a magyar ellenzékkel hasonlatosan gondolkodik. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s