h i r d e t é s

Karácsony Gergely baloldali fordulatot sürget az ellenzéki politizálásban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony Gergely baloldali fordulatot sürget az ellenzéki politizálásban

2022. április 13. - 08:51

A budapesti főpolgármester szerint a Fidesz identitáspolitikájával szemben jóléti politikát és intézkedéseket kell az ellenzéknek hirdetnie.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Először szólalt meg a választási vereség után Karácsony Gergely. A budapesti főpolgármester a Telexnek adott interjújában beszélt a történelmi bukás tanulságairól, és az összefogás hat pártja közti együttműködés jövőjéről.

A kampány során lehetett azt látni, hogy elkötelezettebbek a szavazóink, és minden korábbinál aktívabbak is, talán ebből vontuk le azt a téves következtetést, hogy többen is vannak

– kezdi értékelését Karácsony, aki szerint nagyon erős a sokat emlegetett buborékhatás Magyarországon.

A főpolgármester a propagandáról is beszélt. Szerinte a két rendkívül elkötelezett politikai tábor között az a fő különbség, hogy a kormánypárt adófizetői ezermilliárdokból építi a maga buborékját, hogy mindenhova eljuttassa az üzeneteit.

Az, hogy „az ellenzék háborúpárti”, pár nap alatt brutális módon átment ezen az óriási buborékon, megmutatva a propagandagépezet hatékonyságát. A személyes környezetemben is egészen megdöbbentő módon érvelnem kellett, és elmagyaráznom, hogy az ellenzék nem háborúpárti

– magyarázza Karácsony, majd hozzáteszi, hogy becslései szerint közel egymilliárdot költhettek a háborús kampányra a kormányoldalon.

A Párbeszéd politikusa szerint ezzel szemben az ellenzék kommunikációja elitista volt: alternatív politikai ajánlat helyett a fő állítás abban merült ki, hogy az ellenzék nem a Fidesz, és hiába írtak teljesíthető programot, a szociális biztonságot garantáló részek teljesen elsikkadtak a kampányban.

Karácsony valódi baloldali fordulatot sürget az ellenzéki politizálásban.

Mivel a kormányoldal több mint egy évtizede magát állítja be nemzeti oldalként, magát azonosítja a nemzettel, szembeállítva ezzel az ellenzéket és annak szavazóit, utóbbi csak úgy tud kitörni, ha az identitáspolitikával szemben jóléti politikát és intézkedéseket kínál. Az ellenzék akkor tud bővülni és átlépni a szabott kereteken, ha az identitást meghaladó megélhetési és létbiztonságot érintő kérdésekre alternatívát kínál. Csak az a kérdés, és vélhetően ez vitte el ezt a kampányt is, hogy az ellenzék képes-e jóértelemben vett populista, vagyis felelős egyenlőségpárti politikát csinálni egy olyan ellenzéki elittel, amely lényegét tekintve piacpárti-liberális

– értékelt Karácsony.

Szóba kerül a hatpárti együttműködés is: Karácsony szerint a választók érzékelték a törésvonalakat, így nem tudtak kormányzóképességet felmutatni. A főpolgármester szerint „nem az összefogás okozta a vereséget, hanem annak a hiánya”: nehezen állt össze a közös kampány, a program, és a pártelitek szintjén nagyon sok belső feszültség volt. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az összefogásnak maradnia kell, csak épp fel kell tölteni tartalommal.

Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. Tehát akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy aki úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata. És én nem gondolom, hogy bárki az lenne közülünk

– mondja a választási kudarcot követő felelősségvállalásról Karácsony. Hozzáteszi, hogy a következő években nagy hatalmi harc lesz az ellenzéki oldalon a vezető szerepért, azonban a Párbeszéd politikusa ehelyett a budapesti koalíció összetartásán fog dolgozni. (24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky