h i r d e t é s

Karácsony Gergely: Minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely: Minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad

2020. február 26. - 06:55

 

A főpolgármester bízik abban, hogy nem kell már sokáig együtt élni „ezzel az utálatos törvénnyel”. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy az egyik pont a budapesti színházak finanszírozása lesz. Ebben pedig az az ígérete a kiindulópont, amelyet a decemberi Madách téri tüntetésen tett.

Azt mondtam ott, megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban. A vállalás betartása tehát nem veszélyeztetheti a város működőképességét

- jegyezte meg a főpolgármester.

Karácsony Gergely az alábbiakban összegezte, hogy főváros milyen irányelveket képviselt a kormánnyal szemben a tárgyalásokon:

  • Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad.
  • A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.
  • A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati –, és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is.
  • Biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.
  • A fővárosi Szabad-Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését.

Karácsony Gergely leszögezte, hogy megvédik a kormányzati befolyástól a színházakat. Bejegyzését azzal zárta, hogy a kialakult helyzetet a kormány kényszerítette a fővárosra, de a városvezetés abban bízik, hogy nem kell már sokáig együtt élni „ezzel az utálatos törvénnyel”.

Karácsony Gergely januárban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy csak olyan megállapodást fognak aláírni a finanszírozásról, ami kiszámítható és politikai alkuktól független működést biztosít a színházaknak.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s