h i r d e t é s

Kásler kirúgta a Szent Margit kórház főigazgatóját

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kásler kirúgta a Szent Margit kórház főigazgatóját

2020. január 25. - 06:34

 

A miniszter Badacsonyi Szabolcs felmentésével egy időben a kórház vezetését Szentes Tamás egykori tisztifőorvosra bízta. - tudta meg a Népszava

Forrás: nepszava.hu

Azonnali hatállyal és indoklás nélkül mentette Kásler Miklós miniszter a Szent Margit kórház főigazgatóját – derült ki Szabó Tímea (Párbeszéd), a körzet országgyűlési képviselőjének közösségi média bejegyzésből. Lapunknak Badacsonyi Szabolcs is megerősítette a képviselő értesülését, ám ennél többet nem kívánt hozzátenni.

Szabó Tímea szerint a miniszter politikai alapon kezdett tisztogatásba a kórházakban, és pont azt az igazgatót mentette fel, aki alatt folyamatosan fejlődött az intézmény, és amelyik 2017. végéig nem halmozott fel adósságot. Nem véletlen, hogy még indoklást sem írt a kirúgás mellé Kásler. Jelezte azt is, hogy országgyűlési képviselőként magyarázatot vár a minisztertől.

A miniszter Badacsonyi Szabolcs felmentésével egy időben a kórház vezetését Szentes Tamás egykori tisztifőorvosra bízta. Ezzel alig egy héten belül megszerezte második állását is Szentes Tamás, hiszen január 17-én a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet és a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet menedzsmentjének fejlesztéséért felelős miniszteri biztosává nevezte ki a miniszter. 

A Szent Margit kórház december közepén „híresült” el, miután Badacsonyi Szabolcs a sebészeti osztály nyugdíjkorú vezetőjét felmentette, és megpályáztatta az osztályvezetését. A jogszabály szerint ugyanis nyugdíjkorú nem vezethet osztályt. S a kiírt pályázat sikeres volt, ám az új főorvost még sem nevezhették ki, mert Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vizsgálatot rendelet el az intézményben.

Időközben ugyanis a Magyar Nemzetben Csókay András idegsebész professzor nyilvánosan tiltakozott Imreh Domonkos sebész főorvos nyugdíjazása ellen. Csókay a lapnak nyilatkozva úgy vélte: politikai okokból kényszernyugdíjazta a kórház vezetése a nemzetközileg is elismert sebészorvost. Nem segítette a tisztánlátást, hogy a főorvos mellett további hét másik sebész is beadta a felmondását. Közülük azonban még decemberben többen jelezték, hogy döntésük nem végleges, januárban újragondolják, hogy hol folytatnák a munkájukat. A miniszteri által elrendelt vizsgált nem talált kifogásolni valót, jogszerűtlenséget vagy egyéb hibát a most felmentett Badacsonyi Szabolcs munkájában, vezetői döntésében, mert vélhetően, ha megteheti szakmai indokra hivatkozva küldi. (nepszava.hu)

 

Kásler Miklós indokolja a Szent Margit Kórház igazgatójának azonnali menesztését

A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatójának indoklás nélküli azonnali felmentését. A Párbeszéd azonnali választ követel Kásler Miklós minisztertől az elbocsátás pontos okáról

A Párbeszédet kórházi dolgozók értesítették az elbocsátásról, akiktől a főigazgató levélben búcsúzott. A párt meggyőződése szerint a Szent Margit Kórház esetében egyértelmű politikai tisztogatásról van szó, hiszen az óbudai egészségügyi intézmény az egyik legjobban működő kórház Budapesten. A Margit Kórház 2017 végéig azon kevés kórházak egyike volt például, amelyik nem halmozott fel egyetlen fillér adósságot sem, és botrányoktól mentesen működött.
Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselőjeként felszólítom Kásler Miklóst, hogy azonnal adjon választ a kialakult helyzetre, és pontosan indokolja meg, mi vezetett a főigazgató hirtelen eltávolításához. Meglehetősen aggasztó hír az is, hogy a minisztérium Szentes Tamás korábbi tisztifőorvost nézte ki új vezetőnek, aki az ÁNTSZ élén korábban tétlenül nézte végig az intézmény szétverését. Jogos a félelem, hogy a Margit Kórház is hasonló sorsra juthat. Végül pedig Óbuda-Békásmegyer képviselőjeként szeretném megköszönni Dr. Badacsonyi Szabolcs a kórházért és a betegekért végzett áldozatos munkáját.
Szabó Tímea,
a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője
Kiadó: Párbeszéd (OS)


 

h i r d e t é s