h i r d e t é s

Kellemes idővel kopogtat a hétfő, de aztán jön a fokozatos lehűlés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kellemes idővel kopogtat a hétfő, de aztán jön a fokozatos lehűlés

2019. november 18. - 06:16

 

Egy hidegfront miatt záporok is lehetnek, de nagy lehűlés nem várható. Folytatódik az enyhe novemberi idő! - írja az idojaras.hu

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Hétfőn délelőtt az erősen felhős ég mellett többfelé várható eső, záporeső. Délután többfelé számítani kell esőre, záporesőre. A délnyugati szél mérsékelt lesz. 10, 16 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Hétfőn hidegfront érkezik. A front hatására fokozódnak a görcsös panaszok és megnő az infarktus kialakulásának kockázata. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, emellett kiugró vérnyomás értékekre és keringési panaszokra is készülni kell. Az idősek és a krónikus betegek fokozott veszélyben vannak, a légkörben bekövetkező markáns változások fokozzák a szívproblémákat, ilyenkor az infarktus kialakulásának kockázata megnő. A változékony időben múló rosszullétek is felléphetnek, a tünetek mérséklése érdekében ajánlott többet pihenni és lehetőség szerint kerülni a fizikai terhelést.

A légmozgás helyenként erős marad, ennek hatására kínzó, szűnni nem akaró fejfájás léphet fel a szélre érzékenyek körében. A fejfájás következtében csökken a munkateljesítmény, figyelmetlenebb és tompább lehet a megszokottnál. A panaszait mérsékelheti a folyamatos folyadék-utánpótlással, a magas koffeintartalmú és alkoholos italokat kerülje el.

A többfelé csapadékos idő nem kedvez a szabadtéri programoknak. Az alacsony hő-és komfortérzeten az erős szél tovább ront.  A változékony, őszi időszakban legyengül az immunrendszer, ilyenkor kiemelten fontos a rendszeres vitaminpótlás. Szervezetének megerősítése céljából naponta több alkalommal fogyasszon el valamilyen friss gyümölcsöt vagy zöldséget és gyermekének is adjon ezekből a finomságokból.

A csapadék és szél kitisztítja a levegőt, ennek következtében a légszennyezettség csökken.

A közlekedés során a szél és a csapadék okozza a fő veszélyt. Az erős szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitása, a nedves utakon megnő a féktáv. A közlekedést emellett tompa reflexek és figyelmetlen sofőrök nehezítik, vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő.

Vezető tünet a mai napon: szívpanaszok, görcsös panaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s