h i r d e t é s

Keményen reagált a kormány Ujhelyi és a Jobbik EU-tagsággal kapcsolatos népszavazási terveire

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Keményen reagált a kormány Ujhelyi és a Jobbik EU-tagsággal kapcsolatos népszavazási terveire

2022. augusztus 09. - 08:24

“A magyar kormány elkötelezett az uniós tagság mellett, ezt erősíti, hogy a magyar lakosság 80 százaléka ma is az uniós tagság mellett voksolna” - írták az atv.hu kérdésére az Igazságügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya részéről.

A kép illusztráció! - Forrás: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

“Ujhelyi István egy nap alatt visszavonta a kezdeményezést Gyurcsány náci tagozata kedvéért, a baloldalon teljes a káosz, erről próbálják meg kétségbeesetten elterelni a figyelmet” - ezt válaszolták hétfő este a nap folyamán elküldött kérdéseinkre az igazságügyi tárca kommunikációs osztálya részéről arra, hogyan kommentálják Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, és a Jobbik népszavazási kérdéseit/kezdeményezését.

Ujhelyi István vasárnap a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hivatalosan is be fogja nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

Lehet-e az EU-tagságunkat “megerősítő” referendum, illetve egy olyan népszavazás - amit a Jobbik kezdeményez -, hogy az Országgyűlés ne hozhasson olyan törvényt, ami kiléptetné az Európai Unióból Magyarországot ? - kérdeztük az igazságügyi tárcát.

“A magyar kormány elkötelezett az uniós tagság mellett, ezt erősíti, hogy a magyar lakosság 80 százaléka ma is az uniós tagság mellett voksolna, tehát elkötelezett az uniós tagság mellett” - írták az Igazságügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya részéről.

Momentum: “Több mint bűn, óriási hiba…”

Időközben hétfőn Ujhelyi István visszavonta, hogy népszavazást kezdeményez, mert azt ellenzéki politikusok, a Momentum elnöke és Cseh Katalin EP-képviselő is élesen bírláta emiatt. Gelencsér Ferenc óriási hibának nevezte a szocialista politikus kezdeményezését, a Facebook oldalán azt posztolta: “Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn - óriási hiba”. Cseh Katalin momentumos EP-képviselő is “teljesen felesleges politikai hazardírozásnak” tartotta a kilátásba helyezett referendumot és a Brexitre figyelmeztetve jelezte; a Momentum nem támogatja kezdeményezését. A poszt alatt a kommentelők között Ujhelyi István neve is felbukkant, az EP-képviselő azt írta:  „inkább valamiféle belső ellenzéki szkander miatt” nem szeretné szerinte támogatni a Momentum a népszavazási kezdeményezést. Ezt Cseh Katalin visszautasította, azzal reagált Újhelyi kommentjére: „szó sincs belső ellenzéki szkanderről,” de úgy gondolja, „egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból.”

A szocialista politikus az ügyben kiadott közleményében tegnap hangsúlyozta, hogy a kezdeményezést a „legfelső fiókba rakja” és szerinte nem az a fontos, hogy az ellenzék kezdeményez-e egy ilyen népszavazást, mert nem ezen múlik a magyarok uniós tagsága, hanem azon, hogy az emberek hogyan vélekednek erről a kérdésről.

Szent-Iványi István veszélyesnek és haszontalannak tartja a népszavazást, ami inkább erodálja az Unió iránti elkötelezettséget, mintsem, hogy erősítené - mondta az ATV Híradónak.

A Jobbik fenntartja a kezdeményezését

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke tegnap a saját kérdésével a Nemzeti Választási Irodához fordult, azaz Ujhelyi István lépésétől függetlenül fenntartja a saját kezdeményezését.

Ami a Gyöngyösi-kezdeményezést illeti, érdekes, hogy a Jobbik 2003-as Alapító Nyilatkozata  - ami a párt honlapján jelenleg is olvasható -, az EU-tagságunkkal kapcsolatban azt tartalmazza: “Elfogadhatatlan számunka az az uniós tagság, amely nemzeti függetlenségünk végzetes megcsonkításával jár!”

A párt Elvi Nyilatkozata pedig a “Helyünk Európában” címszó alatt úgy fogalmaz: “A Jobbik egy európai párt, amely abban hisz, hogy Magyarország több mint ezer éve Európát és a kereszténységet választotta, és a jövője is Európában lesz. Remélhetőleg egy jobb Európában, amelynek építésében részt akarunk venni. Eszmei előképünknek tekintjük az Európai Unió keresztény alapító atyáit, Konrad Adenauert, Alcide De Gasperit, és Robert Schumant, akik erős hitüknek köszönhetően nemcsak az Unió alapjait rakták le, hanem megteremtették az európai szociális piacgazdaság alapjait, mely példátlan fejlődést indított el Nyugat-Európában a második világháború után”. (atv.hu)