h i r d e t é s

Kenyér, zöldség-gyümölcs - ezeken spórolnak a magyarok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kenyér, zöldség-gyümölcs - ezeken spórolnak a magyarok

2022. május 11. - 05:42

 

Átalakította a fogyasztási szokásokat a magas infláció, mindössze 27 százalék állította azt, hogy – a KSH márciusi inflációs adatai szerint – a legtöbbet drágult élelmiszerekből nem vásárol kevesebbet, mint korábban – derült ki a Pulzus Kutató reprezentatív felméréséből.

A kép illusztráció! - Forrás: ÉdenPortál/Facebook

A kedden publikált hivatalos statisztikai adatok szerint 9,5 százalékos volt az infláció Magyarországon, az élelmiszerek ára pedig átlagosan 15,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A magyarok csaknem fele (45 százalék) azonban 20 százaléknál is nagyobb áremelkedést érzékelt a boltokban – derült ki a Pulzus közvélemény-kutatásából.

Ez jelentős hatással volt a vásárlási szokásokra is: a válaszadók 73 százaléka kevesebbet vesz azokból a termékekből, amelynek leginkább növekedett az ára.

Azok körében, akik szokták vásárolni az adott élelmiszereket, a legtöbben (45 százalék) péksüteményből vásárolnak kevesebbet, 44 százalék gyümölcsből, de igen jelentős (38 százalékos) azoknak a vásárlóknak az aránya, akik a sajtfogyasztásukat fogták vissza.

Az egészséges táplálkozás szempontjából kedvezőtlen tendencia, hogy nemcsak a gyümölcsökön, hanem a zöldségeken is sokan (a vásárlók 33 százaléka) próbálnak spórolni.

Tejtermékből a vásárlók 29 százaléka tesz kevesebbet a kosarába.  

A margarin esetében, amely a KSH szerint 38 százalékkal lett drágább egy év alatt, csaknem minden harmadik, a terméket vásárló válaszadó mondta azt, hogy kevesebbet vesz belőle és 66 százalék nyilatkozott úgy, hogy továbbra is ugyanakkora mennyiséget vesz.

A hivatalosan 29,5 százalékkal dráguló kenyérhez viszont jobban ragaszkodnak a magyarok: a vásárlók 67 százaléka továbbra is ugyanannyit vásárol, de 29 százalék azt mondta, hogy már kevesebbet vesz belőle.

A kutatás eredményei alapján a magyar felnőtt lakosság mindössze 27 százaléka nem vásárol kevesebbet, mint korábban a legtöbbet drágult élelmiszerekből. (rtl.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s