h i r d e t é s

Készenlétben tarthatjuk az esernyőt, itt-ott a szél is feltámadhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Készenlétben tarthatjuk az esernyőt, itt-ott a szél is feltámadhat

2019. július 02. - 06:11

 

Kedden hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal és pár fokos lehűléssel! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kedden délelőtt többnyire gyengén felhős lesz az ég, az ország északi részein növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet, itt zápor, zivatar kialakulhat.  Délután a napos időszakok mellett változóan fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég. A magasra törő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, a délutáni csúcsértékek 30, 35 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden egy hidegfront éri el térségünket, a kánikula az ország nagy részén véget ér, de az igazi felfrissülésre még várni kell! - írja a meteoklinika.hu

Kedden északnyugat felől hidegfront érkezik térségünkbe. Mind a hideg-, mind a melegfront érzékenyek nehéz napra számíthatnak: a görcsös és migrénes fejfájás mellett görcsös és gyulladásos ízületi panaszok léphetnek fel.  A szívbetegek állapota romlik, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet és megnő az infarktus kialakulásának a kockázata. Az érintetteknek ezen a napon ajánlott mindenféle terhelést kerülni, legyen az fizikai vagy szellemi. Amennyiben intenzív panaszokat tapasztal, lehetőség szerint pihenjen le pár percre, és fogyasszon hűtött vizet.  A vízfogyasztás ebben az időszakban panaszoktól függetlenül kiemelten fontos, a tomboló hőségben testtömegtől függően napi 3-4 liter folyadék fogyasztása javasolt.

Nem csak a frontérzékenyeknek lesz nehéz napjuk! A front hatására zivatarok kialakulására kell készülni ez pedig az asztmásokat, a gyermekeket és az idősebb korosztályt viseli meg leginkább. Az erősen fülledt időben légzőszervi panaszok léphetnek fel, általános lehet a légszomj, a nehézlégzés és a fulladás. A tünetek mérséklése érdekében zivatarok idején tartózkodjon zárt térben és pihenjen le!

A front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely többeknél okoz kínzó fejfájást, stresszt és ingerlékenységek. A szél okozta panaszok a következő napokon is tartósan előjöhetnek.

A szabadtéri tevékenységeket délelőtt az északi és nyugati tájakon, délután pedig többfelé zápor, zivatar zavarhatja.  A hő-és komfortérzet erősen ingadozó, zivatarok környezetében pár perc leforgása alatt akár 8-10 fokot hűlhet a levegő. Az UV-sugárzás a napos időszakokban eléri a nagyon erős fokozatot, bőre védelmének érdekében ne tartózkodjon a napon megfelelő védelem nélkül! A leégés mellett a napszúrás veszélye is nagy, mindig ügyeljen rá, hogy védje fejét szalmakalappal vagy más könnyű fejkendővel. 

A pázsitfűfélék légköri pollenkoncentrációja jellemzően közepes lesz, bár helyenként eléri a magas szintet. A csalánfélék pollenje közepes-magas mennyiségben lesz jelen a levegőben. A kültéri gombák spóraszáma azonban sokfelé eléri a magas-nagyon magas szintet.

A közlekedést zivatarok nehezítik! A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. Ezek a heves kísérőjelenségek a látástávolság romlását és a menetstabilitás csökkenését eredményezik. A balesetveszély nagy, vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, migrén, légszomj, keringési panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s