h i r d e t é s

Készségfejlesztés bölcsődétől munkába állásig és tovább

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Készségfejlesztés bölcsődétől munkába állásig és tovább

2019. október 08. - 10:54

 

Minden szülő vágya, hogy gyermekéből sikeres és boldog, önellátásra képes felnőtt váljon. 

Illusztráció: MTI Fotó: Beliczay László

A szülői támogatás és a középiskola adta lexikális tudás azonban gyakran együtt sem garancia a hosszú távú sikerre. A United Way Magyarország csapata szeptember 26-ai Munkavállalói és vállalkozói kompetenciafejlesztés a diákévek alatt című konferenciáján a téma szakértőivel karöltve arra kereste a választ, hogyan segíthetjük gyermekeinket olyan versenyképes tudáshoz, melyre az iskola falai között nem tudnak szert tenni, mégis elengedhetetlenek a munkaerőpiacon való sikeres helytálláshoz.

Napjaink munkaadói a szakmai ismeretek mellett egyre inkább az úgynevezett „személyes készségeket” keresik a leendő munkavállalókban. A kezdeményezőkészség, a célravezető kommunikáció, az együttműködés és a csapatmunka, a hatékony problémamegoldás és a kreativitás azonban mind olyan készségek, melyek – bármilyen nélkülözhetetlenek is a munkaerőpiacon - a hagyományos tanórák keretei között nem sajátíthatók el.  

A Schubauer Krisztina, Hiventures marketing és kommunikációs igazgató, Scharle Ágota munkaerőpiaci szakértő, Martin Dale András, Siemens vezérigazgató, Törley Kata franciatanár és Ulicsák Eszter diák részvételével megrendezett panel-beszélgetés fellebbentette a fátylat arról, pontosan mik és hogyan fejleszthetők napjaink legkeresettebb személyes készségei, melyik szektor résztvevői mit tehetnek a fejlesztésükért.

A legfontosabb fejlesztendő területek a kommunikációs technikák, az önismeret, a másokkal való együttműködés, a konfliktuskezelés és mindenek felett az empátia. Ezek a készségek folyamatosan fejleszthetők, már bölcsődétől kezdve, de akár később, munkahelyi környezetben is tovább erősíthetők. 

A cégek által biztosított munkahelylátogatási lehetőségek, gyakornoki programok, valós döntési helyzetek megteremtése a fiatal munkavállalók számára, valamint véleményük meghallgatása és elfogadása mind-mind komoly szerepet játszhat személyes készségeik fejlődésében.

Természetesen a tanárok is sokat tehetnek ezen készségek fejlesztéséért - innovatív módszertannal, életszerű szituációs gyakorlatokkal, újragondolt tanítási helyzetekkel és célzott kompetenciafejlesztéssel. A civil szféra pedig hiánypótló programok kidolgozásával és az érintett szektorok összekötésével veheti ki részét a munkából.

A konferencián Steigervald Krisztián generációkutató, a Parkway 5521 társtulajdonosa bemutatta a különböző generációk viselkedésmintáit, és példákkal demonstrálta, hogyan aknázhatók ki mindannyiunk közös előnyére a különbségek és hasonlóságok.  Csucska Péter, az AmCham alelnöke pedig a munkaadók perspektívájából vette górcső alá a legfontosabb 21. századi készségeket - véleménye szerint hazánkban ma a szociális készségek, a nyelvtudás és a digitális ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a fiatal munkavállalók számára.

Az esemény záróakkordjaként a United Way Magyarország bemutatta és hivatalosan útjára indította legújabb saját fejlesztésű programját, a munkavállalói és vállalkozó készségek fejlesztését célzó InnoMate programot. A program szakmai eszköztárát adó InnoKit kézikönyvet a tananyagfejlesztők, Galambos Rita, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány vezetője, Csernátony Fanni formatervező, Oswald Réka, az Invendor Innovation Academy tanácsadója, valamint Földes Petra tanár mutatták be.

 


 

h i r d e t é s