h i r d e t é s

Készüljünk tudatosan a nyárra! Fókuszban a fényvédelem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Készüljünk tudatosan a nyárra! Fókuszban a fényvédelem

2021. június 11. - 09:24

Ha az időjárás is úgy akarja, akkor végre hamarosan ismét beköszönt a nyár, minden szépségével együtt: strandolás, napozás, lenge ruhák, fülledt vízparti éjszakák… a többség szeretné minél tartalmasabban tölteni ezt a pár hónapot, és előszeretettel feledkezik meg az olyan fontos dolgokról, mint például a bőr védelme a nap sugarai ellen. 

Forrás: heliadszalon.hu

Holott a a fényvédelmet sosem szabad elhanyagolni, hiszen akár súlyos következményei is lehetnek annak, ha szabadon kitesszük a bőrt az UV-sugárzásnak.

Miért kell védeni a bőrt a napsugarak ellen?

Arról már mindannyian hallottunk, hogy a napból eredő UV-sugárzás káros a bőrre. Olyannyira, hogy egyes kutatások szerint a bőr öregedését körülbelül 80%-ban a napfény okozza. Ez pedig közel sem csak a ráncokat jelenti, hanem a pigmentfoltokat és a bőr megereszkedését is. Ráadásul a napsugárzás növeli a bőrrák kialakulásának az esélyét.

Ezért a bőr egészsége szempontjából kulcsfontosságú, hogy ügyeljünk a fényvédelemre, és amennyire csak lehet, megóvjuk a káros sugaraktól. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad a napon tartózkodni, csupán óvni kell a bőrünket, amihez a fényvédőt tartalmazó kozmetikumok a legmegfelelőbbek.

Mit jelent a faktorszám?

A naptejeken és fényvédőkön mindig fel van tüntetve, hogy az adott készítmény milyen faktorszámmal rendelkezik; ez lehet például SPF 10, SPF 20, de akár 50 vagy 50+ is. Sokan nem tudják értelmezni ezt a számot, pedig nagyon egyszerű: annyit jelent, hogy a bőr saját védelmi idejét mennyivel hosszabbítja meg a készítmény, azaz mennyivel több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy a bőrünk károsodna.

Felnőtteknél a bőr természetes védelmi ideje átlagosan 20-25 perc, tehát ha 20 faktoros naptejet használsz, akkor 20*20=400, ami 400 percet, vagyis körülbelül 6 és fél órát jelent. Persze ezek az eredmények nincsenek kőbe vésve, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a bőrtípusunk, milyen vastag rétegben vittük fel a krémet, illetve épp milyen erős az UV-sugárzás.

Strandoláskor pedig még a vízálló termékek is leoldódnak egy idő után, így néhány óránként érdemes megismételni a krémezést, a biztos védelem érdekében.

Arckezelések és fényvédelem

Mivel az arc bőre télen-nyáron ki van téve a napsugárzásnak, ezért itt egész évben célszerű fényvédőt használni (még a borúsabb napokon is, ugyanis a felhők nem szűrik meg teljesen az UV-sugarakat).

Mindez fokozottan érvényes akkor, ha olyan professzionális arckezelésen veszünk részt - például a Helia-D Kozmetikai Szalonban -, ahol mikrodermabráziót is végeznek, ilyenkor ugyanis eltávolítják a felső hámréteget, amitől a bőr üdébb és ragyogóbb lesz, ugyanakkor a fényérzékenysége is növekszik.

Ezért a kezelés utáni hetekben (ha eddig nem tettük), használjunk legalább SPF 30-as faktorszámú arckrémet minden reggel, még akkor is, ha aznap esős, borongós idő várható. A napsütéses kánikulai napokon pedig viseljünk egy trendi szalmakalapot is, amivel megvédjük arcunkat a közvetlen napfénytől.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s