h i r d e t é s


Két és fél év helyett 50 nap közmunka meg kártérítés! Ennyi jár egy iskolai lövöldözés előkészületéért!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Két és fél év helyett 50 nap közmunka meg kártérítés! Ennyi jár egy iskolai lövöldözés előkészületéért!

2016. december 09. - 14:38
0 komment

 

Az Alkotmánybíróság (AB), részben igazat adva S. Ábelnek, megsemmisítette a Kúria 2015. júniusi ítéletét, amelyben a volt ELTE-s joghallgatót jogerősen (egyebek mellett) emberölés előkészülete miatt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték - írja az Index.

Forrás: Blikk.hu

A Kúria ítélete szerint a volt ELTE-s joghallgató a finnországi, németországi és egyesült államokbeli iskolai mészárlások hatására úgy döntött, hogy fegyvert szerez, és az ELTE jogi karán megöl 22 diákot – „éppen annyit, ahány rossz évet élt addig” –, majd végez magával is.

A pár napja kihirdetett AB-határozat a Kúria ítéletét alkotmánysértőnek találta és megsemmisítette, mert annak meghozatalában olyan bíró is részt vett, aki a büntetőeljárás nyomozati szakaszában is hozott egy döntést: ezzel sérült S. Ábel alkotmányos joga a tisztességes bírósági eljáráshoz. Így az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2014-es ítélete a jogerős – akkor a 21 hónapot előzetesben töltő S. Ábel 50 nap közmunkát kapott, mivel úgy ítélték meg, hogy nem akart embert ölni, ezért csak közveszély okozásában találták bűnösnek. A hosszúra nyúlt előzetes börtönbüntetés miatt kártérítés is megilleti.

S. Ábel azt is kérte, hogy az AB az ügyében első fokon döntő Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla ítéleteit is semmisítse meg, ám ezt az Alkotmánybíróság elutasította. Ettől az ügytől függetlenül a Budai Központi Kerületi Bíróság 2015 április végén első fokon öt év börtönre ítélte, mert 2013 augusztusában egy budapesti McDonald'sban többször a mennyezetbe lőtt. (index.hu)h i r d e t é s

betöltés..

;