h i r d e t é s

Két külügyminiszter is koronavírusos lett az EU-csúcson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Két külügyminiszter is koronavírusos lett az EU-csúcson

2020. október 18. - 06:36

 

Szijjártó Péter is ott volt a találkozón.

Alexander Schallenberg (Forrás: wikipedia) osztrák és Sophie Wilmes (Forrás: Euro Weekly News) belga külügyminiszter

Az osztrák és a belga külügyminiszter legutóbbi koronavírus-tesztje is pozitív lett, miután a hét elején részt vettek az uniós kollégáikkal közös csúcstalálkozón. A héten több állam- és kormányfő is jelezte, hogy nem vesz részt a találkozón, mert érintkeztek igazolt fertőzöttekkel.

Miután Ausztria és Belgium külügyminiszterei a hét elején részt vettek az EU-s kollégáikkal folytatott megbeszéléseken, igazolták náluk, hogy koronavírus-fertőzöttek lettek. A több pozitív eredmény miatt attól tartanak, hogy egy szuperterjesztő-esemény lehetett az egyeztetés Luxembourgban - írja a Reuters.

Az osztrák Alexander Schallenberg és a belga Sophie Wilmes egy csoportos reggelin ültek egymás mellett az EU Külügyi Tanácsának hétfői, luxemburgi ülésén - közölte az osztrák külügyminisztérium szóvivője, a gyanú szerint itt fertőződhettek meg. Schallenbergnek nincsenek tünetei, és rutinszerű intézkedésként tesztelték. Wilmes szombaton közölte, hogy a Covid-19 tesztje pozitív lett, egy nappal azután, hogy önkéntes karanténba vonult, mert nála viszont jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek. A belga politikus a Twitteren azt jelezte, hogy még korábban, valamelyik családtagja fertőzhette meg.

Heiko Maas német külügyminiszter pénteken negatív eredményt adott, és nem volt szoros kapcsolata Schallenberggel - közölte minisztériuma, Ann Anne svéd külügyminiszter addig dolgozik otthon, amíg negatív teszteredményt nem kap - közölte osztálya. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter már Algériába is utazott, mert két teszt is igazolta, hogy nem fertőzött.

Schallenberg egyetlen kétoldalú találkozója Luxemburgban volt az ír kollégájával, Simon Coveney-vel, de betartották az előírt távolságtartási intézkedéseket. Az ír felet természetesen tájékoztatták az osztrák külügyér betegségéről.

"Óvintézkedésként a kormány minden tagját szombaton tesztelik" - mondta az osztrák fél szóvivője. Sebastien Kurz kabinetjében már két hete találtak egy másik fertőzöttet is, akkor a kancellár mindkét elvégzett tesztje negatív lett.

A hétközi EU-csúcson Szijjártó Péter is részt vett, de a magyar politikus kapcsán a tárca nem jelezte, hogy elkapta volna a fertőzést. A nemzetközi egyeztetésről Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és a finn miniszterelnök is idő előtt távozott, mert a kollégáik körében találtak Covid-19-betegeket. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s