h i r d e t é s

Kétszer annyit költ jövőre az Orbán-kormány haderőre, mint új utakra és a vasútra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétszer annyit költ jövőre az Orbán-kormány haderőre, mint új utakra és a vasútra

2019. július 12. - 10:03

 

Fejezetenként elemezi a jövő évi költségvetési törvény számait a Magyar Hang, ezúttal a közútfejlesztési, a vasútfejlesztési, valamint a haderőre fordított költségeket vizsgálva. - írja a 168ora.hu.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda Fotó: Szecsődi Balázs

Az úthálózat fejlesztésére összesen 250 milliárdot fordít a kormány, ebbe tartozik a Modern Városok Program keretében a vidéki nagyvárosok és megyeszékhelyek gyorsforgalmi úthálózatba kötése, valamint 50 milliárdért az 5 ezer lakosnál kisebb települések úthálózatának fejlesztése. A tavalyi választási évben 310 milliárd forint volt a hasonló beruházásokra.

A vasútfejlesztés területén is csökkent a keret, a tavalyi 24 milliárd után idén 17,7 milliárdot szán erre a kormány. Ez főként a dél-alföldi régió, így Békéscsaba, Hódmezővásárhely és Szeged elővárosi közlekedésére lesz fordítva. Ezen kívül elindul kínai hitelből a Budapest-Belgrád vasútvonal építése is, erre 61 milliárdot szán a kormány.

A honvédelmi költségekre 20 százalékkal többet, összesen 616 milliárdot fordít a kormány jövőre. Ez a kétszerese az előbb tárgyalt költségvetési tételeknek. Folytatódik a helikopterek beszerzése és a szárazföldi haderő fejelsztése, illetve a Grippenek működtetése is több pénzbe kerül.

168ora.hu


 

h i r d e t é s