h i r d e t é s

Kezd bedurvulni a válság: elkezdődtek az elbocsátások

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kezd bedurvulni a válság: elkezdődtek az elbocsátások

2022. szeptember 16. - 06:36

Elbocsátások kezdődtek a vendéglásban, mert a megugró rezsiszámlák miatt százával zárnak be a vendéglátó helyek. Nagyobb a visszaesés, mint a koronavírus-járvány alatt, több tíz ezren kerülhetnek az utcára.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Néhány hét alatt több száz vendéglátóhely zárt be az országban a megugrott rezsiszámlák miatt – mondta a vendéglátósok ipartestületének elnöke az RTL Híradónak. Végleg vagy átmenetileg további ezrek húzhatják le a rolót. A Portfolio.hu úgy számol, akár százezren is elveszthetik állásukat, ha a gázár a tavalyi többszöröse marad.

Nem az üveggyártásnak áll a zászló_ az átlag felett emelkednek a költségek az energiaigényes ágazatban. Az egyik üzemben néhány hete állították le az egyik kemencét. Várhatóan jövő tavaszig tart a korlátozás. A cég vezetői egyelőre nem válaszoltak a Híradó kérdésére, hogy ez mekkora leépítéssel járhat. A környéken úgy tudják, még senkit sem küldtek el a gyárból.

Elbocsátások kezdődtek

A vendéglátóiparban viszont elbocsátások kezdődtek az ipartestület szerint. A vállalkozások nagy részének hat-nyolcszor magasabb gázszámlával kell terveznie októbertől, mert akkor jár le a még kedvező árú, éves energiaszerződése.

Ha ezek a vendéglátós kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, akkor félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében. Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. (Napi.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s