h i r d e t é s

Kiadós eső söpör végig az országon, újabb figyelmeztetést adtak ki

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kiadós eső söpör végig az országon, újabb figyelmeztetést adtak ki

2019. augusztus 14. - 06:12

 

Szerdán egy hullámzó frontrendszer hidegfronti szakasza okoz többfelé csapadékot, és hoz az erős északnyugati széllel 10-15 fokos lehűlést! - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Szerdán délelőtt a nyugati, északnyugati területek kivételével többfelé számítani kell esőre, záporra, zivatarra. Délután a Dunántúlon megszűnik a csapadék és csökken a felhőzet, a keleti tájakon felhős, csapadékos marad az idő. Erős, időnként viharos lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

MTI

Zivatarveszély és a várható sok eső miatt adott ki figyelmeztetéseket szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: késő estétől egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később keletebbre is várhatók zivatarok felhőszakadás, néhol viharos szél és jégeső kíséretében. A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék. Szerdán fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még a Tisza vonalában előfordulhatnak.

Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség is hullhat. 

Az éjfél után visszaerősödő északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a főváros térségében gyakran erős, időnként viharos, szerda délutántól Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 kilométer/óra fölötti lökések kísérhetik.

A sok eső miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak Heves és Nógrád megyére. Budapestre, Pest Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére szintén a sok eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos szél miatt is figyelmeztetnek.

Szerdán a hőmérséklet hajnalban 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul, de a keleti területeken már délelőtt beáll a maximum.

Orvosmeteorológia

Szerdán egy hullámzó frontrendszer alakítja időjárásunkat. A megterhelő humánmeteorológiai helyzetben nem csak a hidegfrontra érzékenyeknek lesz nehéz napjuk. - írja a meteoklinika.hu.

A szerdai nap időjárását egy kedden érkező frontrendszer alakítja. A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök.

A változékony idő és a 10-15 fokos lehűlés hatására a szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak, amennyiben intenzív tünetek jelentkeznek, lehetőség szerint kerülje a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket! A szél hatására fellépő panaszok eleinte a Dunántúlon jelentkezhetnek, majd az ország középső és keleti részein is erősödő fejfájásra kell készülni!

A változékony időben ajánlott áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon naponta többször valamilyen friss zöldséget és gyümölcsöt, ezzel tartósan megerősítheti szervezetét.

A táplálkozásunk átalakításánál sokszor veszünk igénybe szakember segítségét – dietetikus, táplálkozási szakértő stb. – úgy az időjárás okozta problémáink esetében is fordulhatunk szakemberhez, mert létezik segítség. Nem kell az időjárás okozta problémáktól szenvednie

A szabadtéri tevékenységeket sokfelé zavarhatja csapadék, emiatt szükség lesz az esernyőre, esőkabátra. Az UV-sugárzás a felhőzet függvényében alakul, jellemzően alacsony-közepes marad.

A pollenszint mérséklődik, de a parlagfű légköri koncentrációja eléri a tünetek okozó szintet. Az allergiásoknak sűrű kézmosás ajánlott.

A közlekedés során a zivatarok által nedvessé váló útszakaszok és az erős, időnként viharos oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás , görcsös panaszok, szívpanaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s