h i r d e t é s

Kibukkan a nap a felhők közül, de hétfőn újra havazhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kibukkan a nap a felhők közül, de hétfőn újra havazhat

2020. március 27. - 06:21

 

Pénteken délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, csak kevés felhő lesz az égen. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Csapadék nem várható. Délután a többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem valószínű. Élénk lesz a keleti szél. 12, 17 fokra melegszik a levegő.

MTI

Átmenetileg melegszik az idő a hétvégén, helyenként 20 fok közeli meleg is lehet. Hétfőtől viszont ismét markáns lehűlés várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Az országos középtávú előrejelzés szerint pénteken napos idő valószínű, csapadék nem várható. A szél élénk lesz, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul. A derült, szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik front, de a folyamatos melegedés okozhat panaszokat a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében. Alvászavarok és migrén is jelentkezhet! - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken viszonylag kellemes, frontmentes időre számíthatunk, a legtöbbünk az időjárás jótékony hatásait tapasztalhatja meg. Azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében enyhébb tünetek felléphetnek: többek között kisebb fokú migrén és álmosság is jelentkezhet, alvászavarokat is tapasztalhat, ha ön is az érintettek közé tartozik! Napközben inkább az élénkítésre helyezze a hangsúlyt, a figyelmetlenség, szétszórtság ugyanis kellemetlen perceket okozhat. A kávét és az energiaitalokat azonban kerülje! Egyeseknél intenzívebbé válhatnak a gyulladásos panaszok is, amik a következő napokban szintén jellemzőek lehetnek.

Ha nem tartozik az érzékenyek közé, akkor a napos, kellemes hőmérsékletű időben jótékony humánmeteorológiai hatások érvényesülnek. Nem lesz hőség, de kellemes tavaszi időre számíthatunk, töltsön minél több időt a szabad levegőn, amennyire a lehetőségei adottak ehhez.

A pollenhelyzet ismét romlik. A nyárfára és a nyírfára allergiások a kora reggeli vagy a késő esti órákban menjenek inkább sétálni, sportolni, és egész nap kerüljék el a parkokat! A lakásban vastagabb szövésű függönnyel árnyékoljon, így kevesebb virágpor juthat be a belső térbe, és odabent is porszívózzon gyakrabban!

A közlekedést vakító napsütés zavarhatja meg, elengedhetetlen a napszemüveg használata. Ezen kívül a melegfront jellegű változások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak is lehetünk, vezessen sokkal lassabban és óvatosabban, és ha a koncentrálóképesség csökkenését, a reflexidő megnyúlását érzi, akkor azonnal tartson egy rövid pihenőt!  

Vezető tünet a mai napon: fejfájás, fáradtság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s