fbpx Kiderült a szélsőséges Trump-fanatikus szervezet vezetőjéről, hogy az FBI besúgója volt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kiderült a szélsőséges Trump-fanatikus szervezet vezetőjéről, hogy az FBI besúgója volt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiderült a szélsőséges Trump-fanatikus szervezet vezetőjéről, hogy az FBI besúgója volt

2021. január 27. - 17:32

 

Az Egyesült Államok szövetségi és állami rendfenntartó szervezeteinek besúgója volt Enrique Tarrio, a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet vezetője – derítette ki a Reuters.

Enrique Tarrio - Forrás: USA Today

Tarrio azután vált informátorrá, hogy 2012-ben letartóztatták – állítja a Reuters 2014-es szövetségi bírósági iratokra hivatkozva.

Az iratokból kiderült, hogy Tarrio segített az FBI-nak beépített emberként több mint egy tucat ember bíróság elé állításában. Az eljárások során drogtermesztés, illegális szerencsejátékozás és embercsempészet miatt ítélték el azokat, akikről Tarrio bizonyítékokat szolgáltatott a hatóságoknak. Tarriót saját ügyvédje „termékeny” informátornak nevezte, míg a tárgyalásokon résztvevő FBI-ügynök "kulcsfontosságúnak" nevezte a helyi hatóságok drogellenes intézkedéseihez köthető segítségét.

Tarrio mindent letagadott a Reutersnek, az ügyet lebonyolító szövetségi ügyész, Vanessa Singh viszont megerősítette Tarrio segítségének tényét.

"Együttműködött a helyi és szövetségi hatóságokkal, hogy segítse a vádeljárását különféle bűnszövetkezetek vezetői ellen" – mondta a volt ügyész a Reutersnek.

A 36 éves Enrique Tarrio jelenleg a Proud Boys nevű szélsőjobboldali szervezet vezetője, akik gyakran keverednek erőszakos összetűzésekbe (szélső-)baloldali vagy annak vélt tüntetőkkel, ellentüntetőkkel. Többen közülük részt vettek a Capitoliumot ért támadásban is, január 6-án.

A Reuters azt írja, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Tarrio még mindig együttműködik a hatóságokkal, viszont megjegyzik, hogy többször őrizetbe vették, majd elengedték a szervezet vezetőjét. Legutóbb épp január 6-a előtt jártak el ellene, amikor a rendőrség kitoloncolta Washingtonból, miután elégetett egy Black Lives Matter zászlót.

A Proud Boys 2016-ban alakult, kezdeti célkitűzésük a politikai korrektség és a férfiasságot ért támadások elleni harc volt. Donald Trump elnök kampánya és elnöksége alatt a republikánus politikus egyik legfanatikusabb és legerőszakosabb támogatójává vált a csoport. A Proud Boys vezetését Enrique Tarrio 2018-ban vette át. (Portfolio)


 

h i r d e t é s

Kommentek