h i r d e t é s

Kikúrált hepatitisterápia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kikúrált hepatitisterápia

2017. november 21. - 07:00

 

Spórolás! A fertőzöttek közül azok, akik még nem voltak súlyos állapotban eddig az olcsóbb a gyógyszert kapták.

Forrás: 24.hu

Várhatóan a jövő év végéig valamennyi ismert, körülbelül 4000 hepatitisz C fertőzött beteg hozzájuthat a legkorszerűbb gyógyszerhez. Információink szerint ugyanis az innovatív készítmények körében hirdetett közbeszerzéssel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) a korábbi tízmillió feletti kezelési árat sikerült másfél millió forint alá, a korábbi ár tizedére csökkenteni.

A hepatitisz C (májmoly) néhány éve gyógyítható, 2014 óta van olyan szer, amely a betegek 95 százalékának teljes gyógyulást garantál, mégis évente több százan halnak meg ebben a kórban. A készítményt ugyanis a hazai egészségbiztosító a felismert és nem gyógyult 4000 betegből 1500-1800-nak tudta csak a finanszírozni. A betegség kezelésére évente csak 6 milliárd forintot költ az állam, és ebből az összegből kellett valamennyi beteg számára optimális terápiát biztosítani. A teljes gyógyulást jelentő korszerű kezelés ára betegenként 15-20 millió forintba került, viszont a régi, úgynevezett interferon alapú kezelések csak 2-2,5 millióba. Így a hepatitisz C fertőzöttek közül azok, akik még nem voltak súlyos állapotban az olcsóbb a gyógyszert kapták. A drágább és korszerűbb terápiát pedig csak akkor, ha az interferon-kezelés hatástalannak bizonyult.

Úgy tudjuk, a hepatitisz C korszerű terápiájának biztosítására három gyártó indult a NEAK által meghirdetett vakliciten. Azt azonban, hogy ki nyerte meg a tendert, nem közölte lapunkkal az EMMI sajtóosztálya. A tenderkiírás szerint viszont a nyertes cég szállíthatja a betegek ellátáshoz szükséges mennyiség 70 százalékát, a többi induló pedig osztozhat a piac maradék 30 százalékán.

Gógl Árpád, a Nemzeti Hepatitis Koalíció alapító tagja, korábbi egészségügyi miniszter lapunknak azt nyilatkozta: a korszerű gyógyszerek a vírus-szintézis különböző pontjain támadnak és 100 százalékosan gyógyítanak, eltüntetik a beteg szervezetéből a vírust. Magyarországon a májtranszplantációk kétharmadáért a hepatitisz C vírus a felelős. Hozzátette: eddig, miután a kezelésre nem volt olyan sok pénz, csak a 3.-4. stádiumú betegek kaphatták a legkorszerűbb terápiát. Az egykori miniszter – mint mondta – büszke arra, hogy Magyarország már 1992 óta, az elsők biztosítja a hepatitisz C-vel fertőzött betegeknek a korszerű terápiákat. Jövőre pedig 600 millió forintból megkezdik az egészségügyben dolgozók szűrését, ők azok, akik gyakran önhibájukon kívül fertőződnek meg a vírussal. A legújabb, a teljes gyógyulást hozó készítményeket még ők sem kaphatták meg automatikusan.

Ötmilliós büntetést a vaklicitért

Megállította az előrehaladott bőrrák kezelésére szolgáló készítmények beszerzését a Közbeszerzési Hatóság, és a szabályok megsértéséért öt millióra forintra bírságolták a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelőt (NEAK). A hivatalnak új feltételeket kell meghatároznia a készítmény beszerzésére. A tendert a Novartis támadta meg, a Közbeszerzési Hatóság helyt adott a cég kifogásainak. Lapunk úgy tudja: az új kiírás lebonyolítása miatt a betegeket nem éri kár, a gyógyszert megkapják a rászorulók. Az innovatív készítményekre meghirdetett vaklicit első eljárásában két tendert hirdettek. Az egyikben, a nyolc hatóanyagra szóló eljárást az árcsökkentés reményében írták ki, többek között a melanomára ható szerre is. A másikban mind a 35 eddig használt hatóanyagot megvásárolták, éppen azért, hogy továbbra is minden termék elérhető maradjon a kezelésekhez. Ez utóbbi tender lezárult, így ebből a kvótából biztosítható az újabb eljárás ideje alatt is a melanomára ható szer.

 

Szerző:Danó Anna / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s