h i r d e t é s

Kim Dzsongun üzent Dél-Koreának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kim Dzsongun üzent Dél-Koreának

2021. július 22. - 09:36

 

Észak-Korea teljhatalmú ura szerint a "színes burzsoázia" veszélyesebb, mint a fegyvert viselő emberek

Fotó: KCNA / AFP

A Rodong Sinmunban – Észak-Korea uralkodó Munkáspártjának hivatalos lapjában – megjelent vezércikkben a Dél “kulturális behatolását” ostorozta a frizurától egészen a beszédig.

A vezércikk így hangzott: “Az ideológiai és kulturális behatolás a burzsoázia színes felirata alatt még veszélyesebb, mint a fegyvert ragadó ellenségek”.

Az észak-koreai fiataloknak azt mondták, hogy ragaszkodjanak országuk “felsőbbrendű” standard nyelvéhez, amely a Phenjanban használt dialektuson alapul. Az újság azt állította, hogy Észak-Korea politikai rendszerének jövője forog kockán a déli befolyás miatt.

A lap így folytatta:

“Ha az új nemzedékek szilárd ideológiai érzékkel és forradalmi szellemmel rendelkeznek, akkor egy ország jövője fényes. Ha nem, akkor az évtizedekig tartó társadalmi rendszerek és forradalmak elpusztulnak. Ez a világ szocialista mozgalmának történetében a vér tanulsága”.

Nem ez az első alkalom, hogy Phenjan visszaszorítja a dél-koreai befolyást. Még májusban Kim Dzsongun legfelsőbb vezető betiltotta a farmert és a mullet hajviseletet, attól tartva, hogy ezek le fogják rombolni az országot.

A Rodong Sinmun akkor azt írta:

“A történelem döntő leckét ad nekünk arról, hogy egy ország sebezhetővé válhat, és végül összeomolhat, mint egy nedves fal, függetlenül a gazdasági és védelmi erejétől, ha nem tartjuk magunkat a saját életmódunkhoz”.

Az újság figyelmeztetett, hogy Kim Dzsongun remetelakjában a fiatalokat nagyobb valószínűséggel befolyásolja a kapitalizmus “egzotikus” életmódja. A cikk így folytatódott: “Óvakodnunk kell a kapitalista életmód legkisebb jeleitől is, és harcolnunk kell azért, hogy megszabaduljunk tőlük”.

Márciusban az ország keményen fellépett a popzene ellen, a legfelsőbb vezető a “rabszolgasághoz” hasonlította az iparágat. Azt mondták, hogy a művészeket “hihetetlenül tisztességtelen szerződések kötik fiatal koruktól kezdve, a képzésük során fogva tartják őket, és rabszolgaként kezelik őket, miután a művészettel kapcsolatos aljas és korrupt konglomerátumok vezetői megfosztották őket testüktől, elméjüktől és lelküktől”  írja a Daily Express. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s