h i r d e t é s

Kincset találtak Ausztriában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kincset találtak Ausztriában

2021. október 01. - 11:41

Háromezer éves aranykincset fedeztek fel a Bécs közelében lévő Ebreichsdorfban. 

Középen egy arany tál, mellette különféle aranyhuzal-kötegek, a jobb alsó sarokban pedig egy becsomagolt textildarab, amelyet szintén arannyal díszítettek. - Forrás: Novetus GmbH/ÖBB

A leletet "európai szintű jelentősége" miatt a műemlékvédelmi hatóság védelem alá helyezte - közölte csütörtökön az osztrák vasúttársaság (ÖBB).

Az ásatást a pottendorfi vasútvonal Bécs Meidling kerületéből Bécsújhely irányába történő kétvágányú bővítése miatt kezdték. A tervek szerint a vonalat 2023 végéig fejezik be.

Christoph Bazil, a hatóság elnöke elmondta: az időszámítás előtt 1000 körüli időkből származó kincsek között aranytálak, aranyspirálok és arannyal átszőtt szövetek maradványai is találhatók. Ebreichsdorfban 2019 óta folynak az ásatások, melyek során egy késő bronzkorból (i.e. 1300-800 közötti időszakból) származó települést tártak fel szinte teljes kiterjedésében.


Forrás: Novetus GmbH/ÖBB

ÖSSZESEN 70 EZER NÉGYZETMÉTERNYI TERÜLETET VIZSGÁLTAK ÁT, MELYEN 5000 LELETET TALÁLTAK.

Az egykori lakó-, munka- és raktárépületek feltárt maradványai betekintést engednek a hajdani lakó- és életkörülményekbe.

A tervek szerint a tudományos munka lezárása után a leleteket a Bécsi Természettudományi Múzeumban mutatják be. (MTI/APA) / Origo