fbpx Kínossá vált a Fidesz számára a Fudan Egyetem ügye, de nehéz lesz szabadulnia tőle | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kínossá vált a Fidesz számára a Fudan Egyetem ügye, de nehéz lesz szabadulnia tőle

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kínossá vált a Fidesz számára a Fudan Egyetem ügye, de nehéz lesz szabadulnia tőle

2021. szeptember 03. - 18:51

 

Szeret nagyokat álmodni Orbán Viktor, de sokszor rémálmok válnak ezekből. 

Ilyen volt a Budapestre tervezett olimpia ügye, és nagy valószínűséggel ilyen lesz a kínai Fudan Egyetem fővárosi kalandja. A kormányfő nagyon nem szereti, ha bárkik is beleszólnak a döntéseibe, de azt különösen nehezen viseli, ha itthon fúrják meg a terveit. Annyira azonban van pragmatikus politikus, hogy belássa, ha valamivel többet árt saját kormányának, mint amennyi haszna van belőle, akkor le kell mondania róla. - írja a Szegedi Kattintós

Mivel a Nemzeti Választási Bizottság átengedte Karácsony Gergely népszavazási kérdését a Fudan Egyetem beruházásával kapcsolatban, igencsak megnőtt annak a valószínűsége, hogy a kormány elengedi ezt az ügyet, és épp olyan sumák módon farol majd ki az elképzelés mögül, mint korábban elállt a fővárosi olimpiai pályázattól egy hasonló szituációban. Az is nagyon valószínű, hogy a kormány „jelezte” az NVB felé, hogy nem lenne ellenére, ha áldását adná a főpolgármester népszavazási kezdeményezésére, mert így könnyebben ki tud szállni az egyre kínosabbá váló történetből.

Az is fontos szempont a kormány részéről, hogy a Fudan Egyetem tervével olyan témát adtak az ellenzéknek, és főleg a főpolgármesternek, amellyel hatékonyan kampányolhatnak az előválasztási időszakban. Ez némileg tükröződik már a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokon is, amelyek jelzik a Fidesz megtorpanását a népszerűségi mutatókban. A kínai egyetem ügye nehezen védhető annak fényében, hogy az ellenzék állítása szerint a Fudan kedvéért a kormány beáldozná a korábban jóváhagyott Diákváros projektet, amely a magyar fiatalok lakhatási problémáin segítene.

Most valószínűleg a kárfelmérés és a kommunikációs lehetőségek mérlegelése zajlik a színfalak mögött, de a végeredmény jó eséllyel az lesz, hogy a kormány valahogy kifarol a projektből.

Orbán Viktor feje most azért is főhet, mert nehéz lesz a visszakozást kommunikálnia mind saját szavazói, mind a kínai partnerek felé. A mindig oly magabiztos Fidesz időhúzó taktikáját látva felvetődik a kérdés, hogy miért nem mérték fel a hirtelen bejelentett döntés előtt az ügy lehetséges következményeit? Valamiért nagyon fontos és rendkívül sürgős volt a kínai gigaprojekt a kormánynak, így nem lehetett elég idő a hatástanulmányok elvégzésére. Most valószínűleg a kárfelmérés és a kommunikációs lehetőségek mérlegelése zajlik a színfalak mögött, de a végeredmény jó eséllyel az lesz, hogy a kormány valahogy kifarol a projektből.

Van azonban egy fontos szempont, ami meghatározhatja az időzítést. Mivel a Fudan Egyetem Karácsony Gergely legerősebb kampánytémája az ellenzéki előválasztáson, Orbán szeretné elhalasztani a projekt elvetésének bejelentést, hogy ezzel ne erősítse a főpolgármester pozícióit a miniszterelnök-jelölti versengésben. Karácsonyt ugyanis mindenképpen szeretné elkerülni legfőbb ellenlábasként a Fidesz vezérkara a jövő tavaszi választáson. Sokkal jobban megfelelne ugyanis Orbán elképzeléseinek a Dobrev Klára vagy Jakab Péter elleni kampány 2022-ben, ugyanis nekik nincsenek olyan eszközök a kezükben, mint egy regnáló főpolgármesternek.

Karácsony jól tudja ezt, ezért is használja bátran a vétó eszközét. Ő ugyanis meglebegtetheti a fővárosba tervezett atlétikai világbajnokság megfúrását is, hiszen tisztában van azzal, hogy a Fidesz lényegében elengedte már a Fudan beruházás ügyét. A főpolgármester tehát be akarja zárni azt a kiskaput a kormány előtt, ami a projekt bizonytalan időre való elhalasztása jelentene. Mindenképpen saját sikereként szeretné felmutatni a kínai egyetemi beruházás megakadályozását, mert ezzel igen jó pozícióba kerülne az előválasztási kampányban. Mert ahogy egy dakota mondás tartja: „Nem sokat ér, ha csak megsebesíted a szarvast, mert akkor a farkasok lakmároznak belőle, de a saját családod éhes marad.”

(Szegedi Kattintós)


 

Kommentek

h i r d e t é s