h i r d e t é s

Király: A politika eddig csak kihasználta a civilséget

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Király: A politika eddig csak kihasználta a civilséget

2016. május 10. - 16:32
0 komment

Kecskemétiként civil és önkormányzati képviselő, frakcióvezető, pártelnök. Lehetne az MSZP országos élvonalában, de nem akar. Eredeti szakmája építész, most pedig leginkább ítész. Kritikus, de városszerető. Építeni szeret, nem rombolni. Közéleti személyiség, éppen ezért sokan kedvelik minden oldalon. Karatemester, műemlékvédő, ellenzéki politikus, akit a napokban újraválasztottak a városi pártalapszervezet vezetőjeként és aki Kecskeméten tervezi megrendezni az MSZP elnökjelöltjeinek a vitáját.

Ki lesz az MSZP országos elnöke?

- Akit a tagság majd a kongresszuson megválaszt. Most a jelölések és bejelentkezések ideje van.

Úgy hírlik, hogy Ön is esélyes lehet?

- Nem titok, engem is megkerestek, és lett volna támogatottságom nem csak vidékről, hanem a fővárosból is, de nem vállaltam, mert az elmúlt huszonöt évben felépített társadalmi munkámat és mindazokat akik ebben részt vállaltak nem akarom és nem tudnám itt hagyni. 

Ennyire fontos önnek a civilség?

- Igen, mert a politika eddig csak kihasználta a civilséget, nem pedig együtt dolgozott vele. Elsősorban civilként éltem és végeztem mindig is társadalmi munkát, másodsorban a világot, a hazánkat csak a civilség, a lentről szerveződő erők és akarat fogja jobb irányba terelni. Bennük most nagyobb a változtatás ereje, mint a politikában. Jó példa erre a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatóválasztása.

Tisztes távolból a helyi MSZP is megfogalmazta a véleményét az ügyről, de igyekeztünk nem ránehezedni a pedagógustársadalomra, a szülők, a diákok mozgalmára, hanem mi a saját képviselői fórumainkon álltunk ki mellettük.

Így lett ebből sikertörténet. Határozott véleményem, hogy csak ezzel a filozófiával lehet most érdeket érvényesíteni a jelenlegi hatalommal szemben. A társadalom ugyanis nem birkákból áll, hiába is hiszik ezt egyesek, hanem érző, gondolkodó emberekből, akiket meg kell hallgatni, adni kell a szavukra, csak ezzel az alázattal és tisztelettel nyerheti vissza a politika a hitelét. 

Az MSZP-nek mindig is erős támogatottsága volt a mezőgazdaságból élők terén, kormányon a párt támogatottságának a csökkenésekor mindig az agrártárca vezetője volt a legnépszerűbb. Miként áll a párt ezen a területen jelenleg?

- Szerintem most is jól, hiszen a mezőgazdaság fejlesztésére van programunk, és a területen hiteles szakembereink járják az országot. Gőgös Zoltán vezetésével a legutóbb Baján tartottak telt házas sikeres fórumot a mezőgazdaság aktuális problémáiról és a lehetséges megoldásokról.

 

Mi a helyzet mezőgazdasági téren Bács-Kiskunban?

- Térségünkben kevés az állami föld, azokat már a rendszerváltáskor privatizálták. Ami aggodalomra adhat okot, az az állami erdőink, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park földjeinek esetleges elvétele. Odafigyelünk és felemeljük a szavunkat, ha ezekre is rá akarja tenni a kezét a kormány. Ugyancsak nagy probléma, hogy a korábban mezőgazdaságból élő falvainkban egyre nagyobb a munkanélküliség és a fiatalok elvándorlása, ennek orvoslására is van javaslatunk.

Az MSZP-nek korábban a tervei közt szerepelt a Homokhátság vízpótlása, továbbra is kiállnak e mellett?

- Igen, a korábban a szakma által ajánlott programokat végre kell hajtani, és szeretnénk megvalósítani a Duna-Tisza közi csatornát, melyre uniós forrásokat is lehetne szerezni. Ennek létrehozásában komplexen gondolkozunk, nem csupán öntözési, hanem hajózási, fuvarozási, turisztikai célokat is szolgálna a megvalósuló csatorna, amely a helybélieknek elsősorban a megélhetést, és a kertészeti kultúra újravirágzását jelenthetné.

Mi a legneuralgikusabb pont jelenleg Bács-Kiskunban?

- Véleményem szerint az egészségügy, amely tarthatatlan állapotban működik, a forráshiányos rendszerre épülő orvos- és ápolóelvándorlás miatt immáron életek forognak veszélyben. A megoldáskeresés érdekében egy ilyen témájú fórumsorozatot szervezünk Bács-Kiskunba, amelynek az lesz a kuriózuma, hogy a hitelesség érdekében nem csak orvosokat, hanem ápolókat, asszisztenseket is megszólaltatunk: miként látják ők belülről a kórházukat, a problémákat. 

Van ennek értelme?

- Mi hiszünk benne, és az eredmények is azt mutatják, csinálnunk kell, mert a hitelesség kifizetődik. Sokan azt mondják, nincs markáns arculata az MSZP-nek, eltűnt. Ennek csak egy ellenszere lehet, mégpedig az, hogy a civileket és a szakmát is meghallgatva alakítjuk politikai munkánkat és az embereket érintő valós problémákat képviseljük.

Hogyan kezelik az úgynevezett kecskeméti ügyeket, hogy ne rontsák vele a város hírnevét?

- Nem mondhatja senki, hogy minden apró városvezetési döntésbe belekötünk, de amelyek mélyen érintik, érinthetik a kecskemétiek zsebét és érdekeit, azokért szót emelünk: ilyen volt a vádemelési szakaszba került KSE Kft. gazdálkodása, szót emeltünk a Bányai igazgatóválasztása, valamint a Kecskemétet egyáltalán nem reklámozó drága imázsfilm ügyében. A jövőben sem rivalizálni szeretnénk ellenzéki társainkkal, hanem közösen fellépni egy-egy ügyben, ezzel is azt érzékeltetve a polgárokkal, hogy számunkra nem az a lényeg, hogy ki mondja, hanem az, amit mond.

Az interjút a Hírösvény készítette.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s