h i r d e t é s

Kis teljesítményű atomerőműveket épít a Roszatom Jakutföldön

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kis teljesítményű atomerőműveket épít a Roszatom Jakutföldön

2022. június 18. - 06:48

Kétfajta, kis teljesítményű atomerőmű építéséről kötött újabb megállapodásokat a XXV. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumhoz kapcsolódóan a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója. Alekszej Lihacsov Jakutföld vezetőjével, illetve a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős orosz miniszterrel írt alá megállapodásokat Szentpéterváron. 

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Alekszej Csekunkov, az orosz Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős miniszter az aláírás után

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója SHELF-M reaktorral szerelt kis teljesítményű atomerőműre vonatkozó projektben az együttműködés megszervezéséről írt alá megállapodást Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetőjével. A 10 MW beépített elektromos teljesítménnyel rendelkező SHELF-M reaktoron alapuló projekt az „Oroszországi Föderációban az atomenergia területén hasznosított berendezések, technológiák fejlesztése és tudományos kutatás a 2024-ig terjedő időszakban” elnevezésű szövetségi program alapján valósul meg. Az első SHELF-M kísérleti atomerőmű várhatóan 2030-ban kezdi meg a működését. Ennek érdekében a felek már az idén kidolgozzák a megvalósítás ütemtervét.
Jelenleg Jakutföldön már folyamatban van a legkorszerűbb, RITM-200 reaktorral szerelt kis teljesítményű atomerőmű megvalósítása. Ez az erőmű fogja biztosítani a villamosenergia-ellátást Oroszország egyik legnagyobb aranylelőhelyének a kiaknázásához.  Az atomerőmű a Szaha Köztársaságban Uszty-Kujga település mellett épül meg és 2028-ban várható az üzembe helyezése.

Az atomerőmű a távol-keleti koncessziós program keretében valósul meg. A köz- és magánszféra partnerségi modelljének alkalmazásán alapuló programot az orosz Regionális Fejlesztési Minisztérium dolgozta ki. Az a célja, hogy felgyorsítsák az új vállalkozások, a szociális szféra és az infrastruktúra fejlesztését Oroszországban. Ennek részeként írt alá most megállapodást a koncessziós szerződés tájékoztató jellegű feltételeiről és a projektre vonatkozó koncessziós szerződés megkötéséhez szükséges feladatok elvégzésére vonatkozó ütemtervről Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Alekszej Csekunkov, a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős orosz miniszter.

„Az orosz Északi-sarkvidékén megbízható és környezetbarát energiaforrásokra van szükség. Meggyőződésem, hogy a regionális hatóságokkal és a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék Fejlesztési Minisztériumával való együttműködésünk eredményeként megvalósuló kis teljesítményű atomerőmű lehetőséget teremt a Szaha Köztársaság (Jakutföld) Uszty-Janszkij területén a nagyszabású gazdaságfejlesztésre" - mondta Alekszej Lihacsov

 

A nyersanyagokban és ásványkincsekben gazdag orosz távol-keleti térségek fejlesztését szolgáló kis teljesítményű atomerőművek építéséről 2018-ban írt alá együttműködési megállapodást az akkori Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében a Roszatom és a Szaha Köztársaság (Jakutföld) kormánya. Ezt követően 2019-ben állapodtak meg a felek az együttműködés területeiről. Tavaly a Roszatom háromoldalú megállapodást kötött a Regionális Fejlesztési Minisztériummal, illetve a Szaha Köztársaság (Jakutföld) kormányával a kis méretű atomerőművek megvalósításához és működtetéséhez szükséges infrastruktúra-fejlesztésről. Mára elkészült környezeti hatástanulmány,
a mérnöki felmérés, megtartották a közmeghallgatásokat, valamint megtörtént az erőműépítéshez szükséges telkek bejegyzése és folyamatban van a területrendezés is.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s