h i r d e t é s

Kiszivárgott jelentés: egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiszivárgott jelentés: egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból

2020. január 22. - 17:19

 

A kiszivárgott jelentés szerint a felfüggesztés meghosszabbítását javasolják Donald Tusk pártelnöknek. 

Forrás: Frederick Florin/AFP

Az Európai Néppárt vezetése így oldaná meg, hogy Orbán Viktor személyében ne szerezzenek maguknak újabb ellenséget az uniós politikában.

Nem mertek dönteni a Fidesz sorsáról a néppárti bölcsek, ezért azt javasolták, hogy hosszabbítsák meg a magyar kormánypárt felfüggesztését – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, amelyet a hvg.hu szemlézett.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke hétfőn jelentette be, hogy találkozott a Fidesz vizsgálatával megbízott három politikussal.

A jelek szerint erre hiába volt tíz hónapjuk, mégsem tudtak megegyezni.

Igaz, Orbán Viktor sem könnyítette meg a dolgukat, a FAZ információi szerint a bölcsek mindössze kétszer tudtak találkozni a magyar miniszterelnökkel, aki egyik találkozón sem volt konstruktív, nem segítette a vizsgálatot.

A német lap úgy tudja, hogy a legvitatottabb kérdés a CEU ügye volt. A közigazgatási bíróságok bevezetésénél már engedékenyebb volt, az így lekerült a napirendről.

A FAZ információi szerint a három néppárti bölcs jelentésében végül salamoni döntést javasol: szeretnék, hogy Orbán Viktor maradjon a kereszténydemokrata pártcsaládban, másfelől ezért cserébe „nyilvános bűnbánatot” szeretnének kapni a kormányfőtől.

Ha ezt megszavazzák, az azt jelentené, hogy a Fidesz 12 néppárti képviselője maradhatna a frakcióban, csak tisztségeket nem vállalhatnának, Orbán Viktor viszont továbbra sem vehet részt az EPP döntéseiben.

A FAZ néppárti forrásokból úgy tudja, hogy a bölcsek is megosztottak voltak a kérdésben. Schüssel azt szerette volna, hogy Orbán újra a Néppárt teljes jogú tagja legyen, Van Rompuy viszont a kizárás mellett tette le voksát. Kettejük között Pöttering volt a közvetítő, így született meg a „se veled, se nélküled döntés”.

atv.hu


 

h i r d e t é s