h i r d e t é s

"Kizárt, hogy az embargó Magyarország nélkül lépjen hatályba"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Kizárt, hogy az embargó Magyarország nélkül lépjen hatályba"

2022. május 17. - 07:54

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint egy Magyarország nélküli embargó a piac torzulásához vezetne, hisz akkor Magyarország olcsón juthatna orosz olajhoz.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint az Európai Bizottság szerdán fogja nyilvánosságra hozni „RePowerEU” nevezetű tervét, mely az EU orosz energiafüggőségét hivatott megszüntetni, többek között új gázvezetékek kiépítésével.

„Magyarország, Szlovákia és Csehország, nehezebb helyzetben vannak”

A lap ugyanakkor megjegyzi: az olyan tagállamok, mint Magyarország, Szlovákia és Csehország, nehezebb helyzetben vannak, hisz nincs tengerpartjuk, így nem igazán vásárolhatnak más államoktól gázt és olajat. 

Ezen három országnak tehát hosszabb átmeneti időszakra van szüksége ahhoz, hogy leváljon az orosz olajról. Az Európai Bizottság Magyarországnak és Szlovákiának két évet adott az átállásra, míg Csehországnak másfelet. A FAZ értesülése szerint  Orbán Viktor öt évet kért az Uniótól az átállásra. 

A lap hangsúlyozza: "lehetetlen, hogy Magyarország nélküli döntés születhessen az olajembargóról."

Egy ilyen döntés következtében ugyanis tovább vásárolhatna olcsó olajat Oroszországtól, és elláthatná a környékbeli országokat, ez pedig a lap szerint eltorzítaná a piacot. (mandiner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s