h i r d e t é s

Kongatják a vészharangot: kétezer milliárd forint uniós támogatástól is eleshet Magyarország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kongatják a vészharangot: kétezer milliárd forint uniós támogatástól is eleshet Magyarország

2018. október 04. - 12:09

 

A jövőben akár kétezer milliárd forintos uniós támogatástól is eleshet Magyarország, legalábbis a 24.hu szerint ezt jelentené, ha az összes operatív programot blokkolnák. - írja a blikk.hu.

Illusztráció: napi.hu

A portál szerint azért függeszthetik fel az operatív programok támogatását, mert a brüsszeli ellenőrök nagy hibákat találtak a közbeszerzési rendszerben.

Mint írták, ha felfüggesztenék az összes operatív programot, 2018-ban 2,3 milliárd euró, 2019-ben pedig több mint 4 milliárd euró, átszámítva több mint 2000 milliárd forint támogatás ragadna Brüsszelben.

A portál brüsszeli forrásból úgy tudja, az Európai Bizottságnak nem célja a teljes felfüggesztés, a lehetséges forgatókönyvek szerint ugyanis elsősorban az infrastruktúrafejlesztésben segítő operatív programra, valamint a környezeti és energia operatív programra szánt összeg válna elérhetetlenné.

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, jelenleg is problémát okoz az uniós pénzek akadozása, ugyanis az állam kifizette a pályázatok nyerteseinek az előleget, de Brüsszelből alig jött pénz az elszámolási viták miatt. Augusztus végéig alig 183 milliárd forint érkezett, miközben az uniós kiadások elérték az 1389 milliárd forintot.

Ha Brüsszelben valóban az operatív programok felfüggesztése mellett döntenek, a 24.hu szerint hiába nyújtjuk be a számlát, nem látunk majd semmit, míg a viták le nem zárulnak.

blikk.hu


 

h i r d e t é s