h i r d e t é s

Körítés lettünk egy pénzről és hatalomról szóló történetben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Körítés lettünk egy pénzről és hatalomról szóló történetben

2020. január 17. - 13:10

 

Pedig valaha úgy indult, hogy a pénz és hatalom volt az Iszlám mellett felszolgálva köretnek. Értelmezzük a dolgokat kicsit másképp.

Forrás: Mihálffy Balázs

A 2018-as adatok szerint az EU gázszükségletének 77%-a importból származott. Ebből 43% jött Oroszországból, 33% Norvégiából, 9% Nigériából és 1% az USA-ból. A mellékelt ábra a 2017-es adatokat mutatja, ezért van pár % eltérés a 2018-hoz képest. Az olaj behozatal is hasonló arányokat mutat.

Amerika nem fogja hagyni, hogy ez így maradjon, hiszen tartalékai vannak. Igaz, drága tartalékai, hiszen a palagáz kitermelése drága, de azt is el kell adni. Oroszország pedig érdekelt a jelenlegi eladás fenntartásában. Egy biztos: egyikük sem érdekelt egy erős, saját maga érdekeit képviselni képes EUban. Mindkettő számára egy olyan EU jó, ahol gazdag, fizetőképes cégek, gondolkodni nem akaró polgárok laknak, akik zsarolhatók és gyenge döntési potenciállal rendelkeznek. Így minden eszköz az EU gyengítésére a két nagyhatalom érdekei szerint való.

Nézzük tovább.

Oroszország Ukrajnán keresztül szállítja a gázt Európába. Érdeke-e Amerikának, hogy így legyen? Hát persze, hogy nem. Abban érdekelt, hogy fennmaradjon az orosz-ukrán konfliktus és a gázszállításnak ez az útvonala USA kontrol alá kerüljön. Ezzel egyidőben USA beruházásában Lengyelországban, Romániában gáz terminál épül, melyek szintén akadályoznák az orosz gáz beszállítását, energia „diverzifikáció” címszó alatt. Putyin válaszlépése az, hogy megegyezik Erdogánnal egy török gázvezeték építéséről. Innen az a nagy orosz-török barátság. Azt nem tudjuk, hogy Törökországból hogy jut tovább a gáz Európába, ez a jövő titka. De ide becsatlakozhat az iráni gáz, így érthető az iráni-orosz-török partnerség. Irán elszigeteltsége is megszűnne, energia tartalékaira nem tudja rátenni más a kezét. Pedig pont ezért van az a tolongás, Irán külső és belső gyengítésére.

Az amerikai érdekcsoport a katari gáz EU-ba vezetését célozta, amihez jó lett volna Szíria, de hiába hozták létre az ISIS-t és más radikális szervezetet, hogy a megfelelő káoszban a megmentők rátehessék kezüket a stratégiailag értékes területekre, jelenleg Putyin érdekei győztek. Sebaj, de a káosz teljes ideje alatt pumpálták ki az olajat, gázt, ami bekerült az USA érdekszövetségi rendszerébe, kivéve azt, amit Erdogán csent el és boltolt le saját csatornában. Ugyanilyen káoszban a líbiai energiaforrások is már 8 éve szakadatlanul elhagyják az országot, hiába dúlnak öldöklő harcok. Tehát Katar és Líbia, még nem dőlt el, de olajuk, gázuk, már eldőlt.

Norvégia az EU importjának egyharmadát adja, de a norvég tartalékok 2035-re kimerülnek. Nyilván nem történik meg súrlódás nélkül Norvégia kiváltása.

Nigériában 1936 óta termeli ki a Shell az olajat, de ott is összetűzések vannak keresztények, muszlimok között, legalábbis e címszó alatt folyik az olaj feletti ellenőrzés megszerzése.

Az orosz tartalékokat 80, az amerikaiakat 90 évre becsülik. Addig bizonyos, hogy a stratégia és a bevételek minden mást felül fognak írni. Globális felmelegedés? Széndioxid kibocsájtás? Élhetetlen bolygó? Ezek a kérdések másodlagosak. Az pedig teljességgel röhejes, hogy mindebbe EU keresztény értékeit, a rosszakaratú muszlim hódítást, síita-szunnita ellentéteket nagyítják fel mondvacsinált szakértők és ezzel magyaráznak helyi válságokat vagy kontinenseket átszövő ellentéteket.

Meg szándékozzák téveszteni Allahot és azokat, kik hisznek, de nem tévesztik meg, csak saját magukat, s ők nem érzik! (Korán 2:9)

Ekképpen tettünk meg minden településnek elöljáróit, gonoszait, hogy szőjenek ármányt benne, de csak maguknak szövik az ármányt és ők nem érzik. (Korán 6:123)


Nagyobb méretért kattintson a képre!
Forrás: Mihálffy Balázs

 

h i r d e t é s