h i r d e t é s

Kormányinfó: A járványcsúcshoz közeledve kezdett bele a kormány az újraindításba

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kormányinfó: A járványcsúcshoz közeledve kezdett bele a kormány az újraindításba

2021. április 08. - 11:06

 

Gulyás Gergely bejelentette a hétközi kormányülés friss döntéseit

Kormányinfó - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a tegnapi kormányülésen az oltási programot értékelte a kormány. 2,608 millió ember kapta már meg az oltást Magyarországon.

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy az újranyitás az oltásprogram haladásától függ majd.

Az újraindítás első lépései a 2,5 millió oltáshoz voltak kötve. Ezek érdemi enyhítést nem jelentettek, mert legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás. A kormány próbálta a tömeget mérsékelni, például a 10 négyzetméteres szabályokkal.

A kijárási korlátozás este 10-re módosult, részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig a vásárlói korlátok miatt. Az üzletek fél 10-ig lehetnek nyitva.

Március 18-án 1 millió oltott volt, a szigorításról, kevesebb mint egy hónap alatt 2,5x-ösére sikerült növelni. Remélhetőleg még ebben a hónapban 4 millió fölött lesz az oltottak száma.

3 millió 950 ezer ember regisztrált eddig oltásra Magyarországon - mondta el Gulyás Gergely. 4,2 millió ember van, aki regisztrált vagy oltást kapott, az egészségügyi dolgozókat regisztráció nélkül oltották.

Gulyás Gergely mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. A nyugdíjasok levelet is kaptak Müller Cecília nevében. Remélhetőleg ettől jelentősen nő majd a regisztráltak száma.

A pedagógusok oltása is halad: a pedagógusok közül 34 ezren kaptak az oltási programot megelőzően is. Már az első oltás esetén is keletkezik védettség: a Pfizer már 80%-ban véd ilyenkor is, ez a vakcináknál rendkívül magas védettséget jelent - mondta el Gulyás Gergely, aki arra kérte a tanárokat, hogy vegyék fel az oltást.

Az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kormány, ha meglesz a 3 millió beoltott. Ez 5-6 napon belül lehetséges - mondta Gulyás Gergely.

Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újranyithatott, de a bértámogatás április egész hónapra megilleti őket. A hoteleknek és vendéglátoknak továbbra is jár a bértámogatás.

69 milliárd forintnyi támogatást igényeltek az érintettek, 66 milliárd forint ebből már kifizetésre került.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az idősek soron kívül megkapják már az oltást és a fiatalok oltatását is elkezdték. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljon. Hozzátette: a hónapban mindenki várhatóan be lesz oltva, aki regisztrált.

Az AstraZenecával kapcsolatosan Gulyás Gergely elmondta: a vakcinával az Egyesült Királyságban 18 millió embert oltottak be, az oltás biztonságos, minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Arra kért mindenkit, hogy mivel a gyógyszergyárak konfliktusai okozzák részben a vakcinákkal kapcsolatos dilemmákat, ezeknek ne dőljön be a lakosság.

Hozzátette: az AstraZeneca biztonságos, bevizsgált és védettséget ad.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: tavasszal vállalkozás-újraindítási program indul a magyar falu program keretein belül, melynek első körében összesen 25 milliárd forintos támogatási keretösszegre pályázhatnak a kistelepüléseken működő, 10 fő alatti kisvállalkozások első körben. 2-10 millió forintos összegben kaphatnak majd támogatást a vállalkozások. Kombinálható a 10 millió forintos gyorskölcsönnel, amit korábban bejelentett a kormány.

A 2-10 millió forint nem visszatérítendő, 70%-át tudja átvállalni a beruházási költségeknek az állam, fel lehet használni majd gépbeszerzésre, fejlesztésekre és képzésekre is. Legalább 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie az érintett vállalkozásoknak. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s