fbpx Koronavírus-riadót fújt az OECD is: dominóhatás jöhet | CIVILHETES

h i r d e t é s

Koronavírus-riadót fújt az OECD is: dominóhatás jöhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Koronavírus-riadót fújt az OECD is: dominóhatás jöhet

2020. március 02. - 18:11

 

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD riasztó előrejelzéssel állt elő a világgazdaság növekedésével kapcsolatban, a nemzetközi szervezet várakozása szerint az eurózónában - recesszió jöhet.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A koronavírus-járvány miatt a világgazdasági növekedés feleakkora lehet, mint amennyire a világ 36 legfejlettebb gazdaságát tömörítő OECD korábban számított - idézte a szervezet figyelmeztetését a Guardian. A járvány kiterjedése Kínából megrázta a világ tőkepiacait, ezért a világ GDP-jének bővülése 2020-ban 2,9 százalék helyett mindössze 1,5 százalék lehet. A rosszon belül még rosszabbul járhat Japán és az eurózóna, amelyek gazdasága recesszióba süllyedhet. Az utóbbit még a brexittel kapcsolatos kereskedelmi tárgyalások esetleges rossz kimenetele is károsíthatja. - írja a Napi.hu

Az OECD szerint a kormányoknak a világ minden táján nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük és össze kell fogniuk a Covid-19 néven ismert vírus terjedése ellen. A nemzetközi szervezet két lehetséges forgatókönyvet lát: az egyik rövid visszaeséssel, a másik kiterjedt kárral számol. Az első szerint a világgazdaság növekedése 2,4 százalék lesz 2,9 százalék helyett, miután csak az első negyedévben esik vissza a bővülés tempója. Kína a tavalyi egész éves 6,1 százalékos bővülés helyett idén kénytelen lesz beérni 5 százalékkal - ha ez a forgatókönyv válik valósággá, bár ez is évtizedes mélypont lenne.

Ha azonban a járvány igazán durva lesz, akkor megvalósulhat a dominóhatás forgatókönyv, amelyben egyik országról a másikra terjednének át a gazdasági bajok. Ennek eredményeként futótűzként terjedhet szét a kár a fejlett gazdaságokon az északi féltekén. Ebben az esetben feleződhet el a világgazdaság növekedése a korábbi prognózisban szereplő adat felére, amit 20 százalékos eséllyel kiegészíthet a pénzügyi rendszer megrendülése is. Az OECD arra is figyelmeztet, hogy a jegybankok beavatkozásai - például kamatcsökkentései - legfeljebb hosszabb távon segíthetnek, a gyors romlást nem akadályozhatják meg. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s