h i r d e t é s

Korrupciófigyelő statisztika: Németország a kilencedik, Magyarország a hetvenedik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Korrupciófigyelő statisztika: Németország a kilencedik, Magyarország a hetvenedik

2020. október 11. - 08:49

 

Orbán Viktor szerint a német nyelvterületen nagyobb a korrupció, mint Magyarországon.

A kép illusztráció! - Forrás: frissujsag.ro

A miniszterelnök az Európai Parlament baloldali alelnökének kijelentéseire reagálva beszélt az osztrák és a németországi korrupciós viszonyokról. Az ATV-nek nyilatkozó korrupciófigyelő szervezetek szerint a nyugat-európai és a hazai viszonyok között az a különbség, hogy amíg más országokban rendszerhiba a visszaélés, addig Magyarországon a rendszer alapvető része a korrupció.

"Az emberek magukból indulnak ki, azt nem tudják persze, hogy most éppen történt-e korrupció vagy sem, de hogy történhetett volna, az biztos." - szokásos péntek reggeli rádióinterjújában reagált a miniszterelnök, az Európai Parlament baloldali alelnökének kijelentéseire. Katarina Barley arról beszélt, hogy az uniós forrásokkal a magyar embereket és nem Orbán Viktor vejét akarják gyarapítani. 

"A baloldal jól érzékeli azt, hogy a jobboldaliakat korrupcióval érdemes támadni. Persze aztán az ember kiáll az igazáért, megvédi magát, a végén választást nyer, én is azért ülök most itt, tehát ez nem egy istencsapása amit ne lehetne elhárítani, de egy jól bejáratott rendszer." - Orbán Viktor hozzátette: az EU-s támogatásokat jól hasznosítja a hazai gazdaság , a német nyelvterületen pedig nagyobb a korrupció, mint Magyarországon. 

"Elég Ausztriára tekintenem, vagy Németországra. Tele van a nemzetközi sajtó egy világbotránnyal, egy pénzmosási világbotránnyal, aminek a középpontjában egy német bank áll." - mondta Orbán.

Az átláthatóságot vizsgáló civil szervezetek korrupciófigyelő statisztikáiban viszont Magyarország rendre rosszabbul szerepel, mint Németország és Ausztria. 

"Eszerint az index szerint Németország a világ 198 országa közül a 9. helyet foglalja el, Magyarország a 70. helyen áll, Ausztria egyébként a 12. helyen áll ugyanebben a rangsorban." - nyilatkozta József Péter Martin, a Transparency International ügyvezető igazgatója.

A K-monitor nevű korrupciófigyelő oldal adatbázisa a témával kapcsolatos cikkeket gyűjti. Az oldal társalapítója szerint már a létezésük is azt mutatja, hogy Magyarországon rendszerszintű probléma a korrupció. 

"Aki ismeri a magyar közbeszerzési piacot például, az tudja, hogy iszonyatosan gyakori az, ahogy cégeket kvázi közbeszerzésekhez segítenek és a verseny az egy színlelt valami. Ennek a jelenségnek a legismertebb szimbóluma Mészáros Lőrinc személye, aki egy egyszerű gázszerelőből lett, Orbán földijeként az ország leggazdagabb embere néhány év alatt." - nyilatkozta Léderer Sándor igazgató.

Az ATV megkeresésére a Miniszterelnökség Sajtóirodája közölte: a híradónknak nyilatkozó szervezeteket Soros által pénzelt szervezetek. Azt írták: "a Soros-hálózat ismét támadásba lendült, amiért Magyarország a bevándorlás útjában áll." (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s