h i r d e t é s

Körülbelül ezer tüntető indult el az MTVA épülete elé

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Körülbelül ezer tüntető indult el az MTVA épülete elé

2022. december 09. - 20:33

A belügyminiszter távozását követelik.

Az Egységes Diákfront kivonult a közmédia épületéhez - Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Pár perccel hat után nagyjából ezer ember indult el a Vörösvári út felé, hogy az MTVA elé vonuljanak, élükön több transzparenssel.

Fél órával korábban még csak száz fáklya égett a Flórián téren, nagyjából ugyanennyi tüntetővel. Fél hat óta egyre több ember gyülekezett, többnyire diáknak, szülőnek és tanárnak tűnő demonstrálók.

Folyamatosan gyújtották az újabb fáklyákat, és zenével, csendes beszélgetéssel hangolódtak az tüntetésre. A gyülekező után az MTVA épülete elé terveznek vonulni.

Pár perccel a tervezett indulas előtt elkezdődött a skandálás:

Nincs tanár, nincs jövő.

November 9-én az Egységes Diákfront ultimátumot adott a köztévének. Felhívásukban felszólították az MTVA-t, adjanak lehetőséget a diákoknak, hogy megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól.

Mivel erre nem kaptak választ, ahogy ígérték, demonstrációt szerveztek, és az MTVA Kunigunda utcai épülete elé vonulnak péntek este. Mint a tüntetés felhívásában írták, ezt a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról.

A rendőrség lezárta a Vörösvári utat, a diákok felsorakoztak az úttesten átkelve, és elindultak a Vihar utcában. A menet rendőri felvezetéssel rákanyarodott a Hunor utcára, ahol folytatódott a skandálás, ami a sok megafon miatt kakofóniaba fulladt.

Fél hét előtt valamivel fordult rá a menet a Kunigunda utcára.

A Kunigunda utcán vonulva a diákok a belügyminiszter távozását követelték:

Pintér takarodj!

– skandálták többen.

A menetben feltűnően sok szivárványos esernyő bukkant fel. A menet eleje hét óra előtt megérkezett az MTVA Kunigunda utcai központjához, felcsendült a Mi vagyunk a Grund című dal, a fáklyák pedig közben nagyrészt leégtek.

Az MTVA előtt a tüntetők ismét Pintér Sándor lemondását követelték, és beszédeket mondtak. Egy fiktív közmédiás híradót is felolvastak, amelyben szerepelt a dollárbaloldalozás, és egyéb viccek arról, hogy a tanárok kommunkákban élnek.

A beszédek után közölték, hogy most megmutatják, mit gondolnak a közmédiáról, majd betörték egy tévé kijelzőjét és lehajították a színpadról.

Ezután egy felszólaló elmondta, hogy mi az igazság a szankciókkal kapcsolatban, elfogadta-e őket a kormány, majd egyperces néma csend után elénekelték a Grundot. Ezután a következő felszólaló azt mondta.

Ne legyetek jó gyerekek!

De szerinte nem jó, hogy itt tartanak.

Eközben valaki egy feltartott középső ujjat vetített a közmédia épületére.

Végül egy felszólaló elmondta, hogy egy hete mínusz fokokban virrasztanak a Belügyminisztérium épülete előtt, de nem adják fel, folytatni fogják.

A tüntetés a himnusz éneklésével ért véget. (24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky