h i r d e t é s

Kósa Lajos egy nem létező 2011-es vizsgálatról beszélt a CEU-ügyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kósa Lajos egy nem létező 2011-es vizsgálatról beszélt a CEU-ügyben

2017. április 03. - 11:33

 

Kósa Lajos reggel a Kossuth Rádióban nagyon igyekezett megindokolni, hogy miért akarja a kormány kicsinálni az általa a műsorban "fantomegyetemnek" nevezett CEU-t, azonban sikerült egy olyan érdekességről is nyilatkoznia, amiről egyértelműen kiderült, hogy nem mondott igazat. 

Forrás: MTI

A Fidesz frakcióvezetője a rádióműsorban elmondta, hogy "egyetlen szabályosan működő külföldi egyetem van Magyarországon, ez a McDaniel College, a többi 27 nem tartja be a törvényeket."

Majd

Kósa Lajos elmondta, az Oktatási Hivatal (OH) ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje.

A hanganyagból kiderül, hogy még azt is elmondta, hogy utoljára 2011-ben volt ilyen vizsgálat.

Felmerül a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy öt évvel ezelőtt még nem volt baj a CEU és a többi külföldi egyetem működésével Magyarországon?

Úgy, hogy valójában Kósa Lajos nem mondott igazat. Öt évvel ezelőtt nem volt ilyen vizsgálat, arra most került sor először.

Miután az egész kormányzati kommunikáció erre az ötévenkénti vizsgálatra hivatkozik, a hvg.hu pénteken úgy döntött, rákérdez az Oktatási Hivatalnál, mi is volt az eredménye az előző vizsgálatnak.

Ekkor derült ki, hogy semmi, mivel most volt az első ilyen ellenőrzés. A 2011-es felsőoktatási törvény vonatkozó rendelkezése csak 2012. szeptember 1-jén lépett hatályba. A működési engedély felülvizsgálati részletszabályai pedig egy 2015. áprilisi kormányrendeletben jelentek meg.

Az Oktatási Hivatal a működési engedélyek felülvizsgálatát 2016-ban kezdte meg. Korábban - tekintve, hogy a jogszabályi kötelezettség hatálybalépésétől kezdve 5 év nem telt el, továbbá a részletszabályok 2015-ben kerültek jogszabályi szinten rögzítésre - nem végzett ilyen jellegű felülvizsgálatot

- kapta a választ a hvg.

Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétvégén a Hír TV kérdésére megerősítette a korábbi sajtóértesülést, miszerint az Országgyűlés hétfőn különleges eljárásban tárgyalhatja a felsőoktatási törvény módosítását az eredeti szerdai időpont helyett. Tuzson egyébként csak "postafiók-egyetemnek" nevezete a CEU-t. (MTI, 444) / portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s