h i r d e t é s

Kovács Zoltán: Finn, ugor

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Kovács Zoltán: Finn, ugor

2021. június 07. - 08:04

 

Olvasom, hogy a finn rendőrség nyomozást folytat miniszterelnökével szemben, mert kiderült, hogy Sanna Marin mintegy ötszáz euróval többet költött havonta az étkezésre, mint azt korábban hitték. Az eddigi 300 eurós összeg helyett 850 eurót fordított reggelijeire. 

Sanna Marin, finn miniszterelnök - Forrás: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Marin asszisztense, Elisa Gebhard a finn közmédiának elismerte, hogy valóban magasabb lett a miniszterelnök étkezéseinek költsége, mert a miniszterelnöki hivatal korábban csak a reggeli hozzávalóit finanszírozta. Egy újságíró a Twitteren kérdezte meg a miniszterelnököt, hogy a 850 eurós összegből a reggelin kívül más étkezést is biztosított-e magának, amire Marin azt válaszolta, igen, a reggelin kívül egyéb hideg ételeket is evett. Ez ügyben nyomoz most a finn rendőrség.

Magyar vagyok, magyar anya szült, apám magyar. Amikor ilyen hírt olvasok, légszomjam támad és kiszárad a szám. Nem tudom, hogy normálisnak tekinthető-e az az intézkedés, amikor miniszterelnök ellen folytatnak ötszáz eurós havi túlköltekezés miatt eljárást. Itt, Budapesten semmiképp. Az ember megáll az olvasásban, újságját az ölébe ejti. De aztán folytatja.

A finn miniszterelnök kolosszális reggeliügye után közvetlenül az a hír következik, hogy Várkonyi Andrea cége, a Whitedog Media Kft.  működésének első négy hónapjában 127 millió forint nettó árbevétel után 52,8 millió forint adózott eredményt ért el – áll a vállalat éves beszámolójában. A profitból Várkonyi 35 millió forint osztalékot vett ki. Ettől a hírtől viszont az ember szeme el sem kerekül, mert tudja, a cégtulajdonos Mészáros Lőrinc menyasszonya. Mészáros pedig a magyar miniszterelnök falubelije, iskolai játszópajtása. Ez Magyarországon mindent megmagyaráz. Sikeres ember, akit saját nyilatkozata szerint kivételes tehetsége és rettenetesen nagy esze tett a leggazdagabb magyarrá. (Nem keverem a magánvagyont a közvagyonnal: az arányokon ütközöm meg, mindezeken túl Finnországban elkülöníthető a kettő, Magyarországon nem.) A Forbes magazin jegyzi meg, hogy Mészáros Lőrinc 480 milliárd forintra becsült vagyona csaknem négyszerese Mick Jagger vagyonának, ami pillanatnyilag 310 millió font. Az ilyen hírek – szemben a finn miniszterelnök ötszáz eurós ügyével – nem érik el az ingerküszöböt, honfitársaim jelentős része ezen talán el sem csodálkozik. Különben meg: Mészáros Orbán haverja, Mick Jagger csak a világot változtatta meg.

Belátom, méltatlan dolog mások bukszáiban kotorászni, de nem erről van szó, hanem a néphülyítésről. Arról például, amit a kormányfő is művel péntek reggelente, mint legutóbb is. Patetikus honfibúval szomorkodik, hogy a járvány kikezdte a bérből és fizetésből élők biztonságát, amit amúgy ő maga is érez a saját bőrén, mert – jegyzi meg – ő is bérből és fizetésből él. Ez nyilván igaz. De az is igaz, hogy a két és féle éve elfogadott változtatások értelmében a képviselői alapbért a mindenkori nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozták meg. Az mfor.hu közlése szerint az összeg felülvizsgálatára évente kerül sor februárban, azt követően, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az előző évre vonatkozó változás mértékét. Ennek következményeként ez már a negyedik alkalom lesz, amikor ennek megfelelően igazítják ki a képviselői fizetéseket. A béremelés mértéke ezúttal sem lesz csekély, hiszen a statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint az átlagos bruttó bér 2020-ban 9,7 százalékkal emelkedett. Emlékeztetőül: egy évvel ezelőtt 11,4 százalékos emelésnek örvendhettek a honatyák és honanyák. Kötve hiszem, hogy a rádiót hallgatók tömegének is nőtt volna a fizetése, nem csak annak, aki beszél. Ezt a körülményt ugyan akár föl is vethette volna a riporter, de ne essünk túlzásokba, ő nem azért ül ott, hogy akadékoskodjon, amikor a miniszterelnök papol. Az állami csatornák stúdióit elárasztó kormányzati emberekből kiszakadó verbális együttérzés meg szolidaritás betölti a stúdiókat. Kicsit ront a helyzeten, hogy pandémia ide, nehezedő helyzetű tömegek oda, lassan minden hétre jut egy sajnálatos hír magukról megfeledkező kormánypolitikusokról. Lassan több fideszes diplomata bukik le, mint ahány elvtárs az illegalitásban. Legújabban a Külgazdasági és Külügyminisztérium teljes titokban hazarendelte Bus Szilveszter thaiföldi nagykövetet, az okokról pedig kellemetlen hírek keltek szárnyra, állítólag féktelen orgiázás miatt kellett elhagynia szolgálati helyét.

Kálomista Gábor mindeközben filmet forgat Gyurcsány Ferencről, fölpanaszolva a magyar történelmi múlt artisztikus feldolgozásának fájdalmas hiányát. Ő és cége most magára vállalja ennek a résnek a betöltését, mondván, választ keres arra, miként történhet, hogy Gyurcsány az őszödi beszéd után még mindig politikai szereplő. Egy másik államilag finanszírozott csatornán a kormányzat egy másik propagandistája, Bayer ugyancsak a múltról beszél egy ügyvéddel, aki épp azt magyarázza, miért szavazott korábban a szocialista pártra. Hát azért szavazott az állampártból alakult MSZP-re 1990-ben, mert a dolgozói tulajdonnal kampányoltak, amiről Bayernek kapásból Orbán Viktor apjának bányaszerzése ugrott be: „Az én tudomásom szerint egyetlenegy olyan privatizáció zajlott le az országban akkor, mint amiről te álmodtál. Meg foglak döbbenteni, hogy ez melyik volt: ez a gánti kőbánya volt, és Orbán Viktor édesapja. A gánti kőbányát az akkori ott dolgozó melósok vásárolták meg közösen.”

Hát, vagy talán mégsem. Vagy ha igen, nem úgy, ahogy Bayer tudja, noha tudhatná, mert korábban épp a környezetükben ődöngött. A bányavállalat privatizációjára egy osztrák hátterű cég mellett a Fidesz egyik vállalkozása, a Centum Kft. (korábban Századvég Kft.) pályázott. Amikor ez nem jött össze, az akkor már ügyvezető Orbán Győző és társai azzal akadályozták meg a másik cég tulajdonszerzését, hogy 1992-ben dolgozói privatizációt jelentettek be. A tagok törzsbetéteit egy olyan cég vásárolta fel, amelyet a Fidesz-székház eladásából tőkésítettek fel. A Quality Invest Rt.-nek Kövér László testvére volt a képviselője a közgyűléseken, és hamarosan bebiztosította Orbán Győző pozícióját a bányában (Ószabó–Vajda: Fiúk a bányában, ÉS, 1999/33., aug. 6.).A Simicska Lajos és Kövér Szilárd nevével fémjelzett Fidesz-közeli cégek (Quality Invest Rt., Centum Kft.) a kilencvenes évek elején fontos szerepet játszottak a miniszterelnöki család vállalkozásainak felfutásában. Az egyik cégben a nyilvános dokumentumok szerint egy évig felügyelőbizottsági tag volt az a Schlecht Csaba, aki később kulcsszerepet játszott a fideszes vállalkozások „tisztára mosásában” és eltüntetésében (Kaya Ibrahim, Josip Tot), köztartozásaikkal együtt. Amúgy egyszer a gánti kőbánya történetét is föl lehetne dolgozni artisztikusan. Van benne anyag.

 

LXV. évfolyam, 22. szám, 2021. június 4. / Szerző: Kovács Zoltán / es.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s