h i r d e t é s

Kövér László bocsánatot kért a székelyektől az Andrássy-kormány liberális döntései miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kövér László bocsánatot kért a székelyektől az Andrássy-kormány liberális döntései miatt

2019. október 06. - 07:14

 

Egyúttal üzent Bukarestnek is: adósai a Székelyföldnek, és nem lenne szerencsés, ha útját állnák a régió fejlődésének.

Gyergyószentmiklós, 2019. október 5. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke ünnepi beszédet mond Czetz János honvédtábornok, 1848-as honvédparancsnok szobrának avatásán a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében, a "Magyarörmény csillagok" emlékparkjában 2019. október 5-én. - Foró: MTI/Veres Nándor

Üzent a román vezetésnek Kövér László szombaton a Székelyudvarhelyen Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén. Mint az MTI írja, Kövér szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt - : mindkét fővárosból elvárhatják a jó szót, mert Románia és Magyarország erkölcsi értelemben egyaránt adósuknak számít. Székelyföld és népe ugyanis ezer év alatt Magyarországnak, száz év alatt Romániának adott többet, mint amennyit visszakapott tőlük.

Hozzátette: a 21. században sem Románia, sem Magyarország nem akarja elveszíteni a saját gazdasági erőforrásai fölötti rendelkezést, a szülőföld megtartó erejét, értékteremtő munkavállalóit, ezért mindkét országtól elvárható a cselekvés azért, hogy mindez Székelyföldön se történhessen meg. A házelnök szerint ez Romániának állami, Magyarországnak pedig nemzeti kötelessége, emellett a közös regionális érdek is ezt kívánja.

Magyarországnak érdeke, hogy Románia is hozzáadjon Közép-Európa erejéhez, Romániának pedig érdeke, hogy ne vesztese, hanem egyik nyertese legyen Közép-Európa politikai és gazdasági megerősödésének. "Mindkét esetben az út Székelyföldön és Erdélyen keresztül vezet" - állapította meg Kövér László.

Szavait nehéz lenne másként értelmi, mint burkolt figyelmeztetésnek: a román döntéshozók ne állják útját a régió magyar tőkéjű fejlesztésének – hiszen az egyetemi központ épületét is a Bethlen Gábor Alap 30 milliós támogatásával valósították meg, A BGA pedig az Átlátszó Erdély szerint csak tavaly 47 milliárd forintot utalt különböző erdélyi szervezetek számára. Ennél pedig több pénz is áramolhatott Erdélybe, mivel a kormány számos támogatási céllal nyújt forrásokat a helyi magyarságnak.

Bocsánatot kért a liberális Andrássy-kabinet miatt

Miután megleckéztette a román kormányt, Kövér megkövette a székelyeket azért, hogy az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést követően az Országgyűlés a liberális gazdaságpolitika jegyében a birtokrendezési törvényekkel felszámolta az addigi székelyföldi közösségi tulajdonformát, amely „a legerősebb gazdasági kapocs volt a székely ember és a szülőföldje között.”

Magyarán, Kövér László bocsánatot kért egy 152 évvel ezelőtt hozott döntésért, melyet az Andrássy-kormány igazságügyi minisztere, Horvát Boldizsár hagyott jóvá, sok egyéb reformintézkedés mellett.

A házelnök azt is Budapest és Bukarest múltbeli hibáinak tulajdonította, hogy Székelyföld a megfelelő infrastruktúra hiánya és az örökös tőkehiány miatt a múltban Magyarországnak, jelenleg pedig Romániának az egyik legelhanyagoltabb régiója.

A házelnök elérkezettnek látta az időt, hogy a magyar állam által fenntartott erdélyi Sapientia egyetem is szakot vagy szakokat indítson Székelyudvarhelyen.  A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban jelenleg az Óbudai Egyetem könnyűipari mérnöki alapszakán, az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing alapszakán, a Pannon Egyetem vidékfejlesztési és agrármérnök alapszakán, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakán tanulhatnak székelyföldi diákok. 

A központ felújítása során a Bethlen Gábor Alap támogatásával és más források bevonásával kicserélték a háromemeletes épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, újrafestették az épület külső és belső falait, és fejlesztették a berendezéseit. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s