h i r d e t é s

Közleményben bizonygatja a Facebook, hogy tényleg küzd a gyűlöletbeszéd ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Közleményben bizonygatja a Facebook, hogy tényleg küzd a gyűlöletbeszéd ellen

2021. október 18. - 11:51

A vállalat hivatalosan is reagált az utóbbi hetek nagy botrányt kavart szivárgására.

A kép illusztráció! - Forrás: BBC

Habár a Facebook körül szinte folyamatosan zajlik valamilyen kisebb-nagyobb botrány, a közösségi oldal talán a 2018-as Cambridge Analytica-ügy óta nem keveredett olyan komoly viharba, mint amit ezekben a hetekben él át.

A botrányt a cég egykori alkalmazottja, Frances Haugen robbantotta ki, aki az Instagram belsős kutatásának kiszivárogtatásával hozta kellemetlen helyzetbe a Zuckerberg-birodalmat. Ebből kiderült, hogy a vállalatnál évek óta tisztában vannak az Instagram káros mentális hatásaival, ám mégsem osztották meg az információt a világgal.

The Wall Street Journalban leközölt anyag nyomán szenátusi vizsgálat indult, melynek során maga Haugen is tanúskodott, tovább súlyosbítva a Facebooknak címzett vádakat. Vallomásában többek között azt állította, hogy a platform nem küzd elég határozottan a gyűlöletbeszéd ellen, s hogy a nyilvánosság előtt rendszeresen jelentősebbnek tünteti fel az ebben elért eredményeit, mint amit a valóság mutat.

A helyzet komolyságát érzékelteti, hogy Haugen nyilatkozata után maga Mark Zuckerberg is védekezésbe ment át, a Facebook pedig egy sor intézkedést jelentett be a kritikus hangok lecsendesítésére. Nemrég újabb fejezettel bővült a történet, a közösségi oldal hivatalos blogján ugyanis megjelent egy poszt, amely azt bizonygatja, hogy a platform igenis hatékonyan vette fel a harcot a gyűlöletkeltő tartalmakkal szemben.

A Facebook integritásért felelős alelnöke, Guy Rosen által jegyzett nyilatkozat központi állítása, hogy eddig hiba volt kizárólag a törölt tartalmak mennyiségét fókuszba állítani, mivel a cég új álláspontja szerint sokkal többet mond a gyűlöletbeszéd elterjedtsége: az ezzel kapcsolatos számok azt mutatják, hogy az elmúlt 3 negyedévben 50 százalékkal kevesebb ilyen poszttal találkoznak a felhasználók. A gyakorlatban ez 10 ezer megtekintett tartalomból mindössze 5 problémás tételt jelent.

A poszt szerint a közösségi oldalon azért is bánnak óvatosan a tartalmak törlésével, mert igyekeznek minimalizálni a téves eltávolítások mennyiségét. A gyanús esetekben azonban finomabb módszereket is alkalmaznak, így például a kérdéses bejegyzések nem kapnak kiemelést a csoportokban, vagy nem bukkannak fel az ismerősök üzenőfalán.

A Facebook végezetül azzal is eldicsekedett, hogy milyen sokat fejlődött a problémás tartalmakat felismerő technológiája: míg néhány éve még túlnyomórészt az emberek bejelentésére kellett hagyatkozniuk, manapság már az automata rendszer szúrja ki a törölt posztok 97 százalékát. (PCWorld)