h i r d e t é s

Különleges megoldás: megemelik a szigeteket a Csendes-óceánon

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Különleges megoldás: megemelik a szigeteket a Csendes-óceánon

2019. március 09. - 11:53

A Maldív-szigeteket súlyosan veszélyezteti a tengerszint emelkedése.

Maldív-szigetek - Forrás: Wikimedia Commons

Érdekes ötlettel állt elő a Marshall-szigetek, amelynek létét fenyegeti a klímaváltozásból fakadó tengerszint-emelkedés: az ország vezetője mesterségesen emelné ki a szigeteket, hogy ne mossa el őket a víz.  

Az 55 ezer lakosú, 1156 apró szigetből álló, 29 atollon elterülő ország alig két méterre emelkedik ki a vízből, így nagy esély van rá, hogy a tengerszint emelkedése miatt víz alá kerüljön. Hilda Heine elnök szerint a szigetek mesterséges megemelése rémisztő feladatnak hangzik, de muszáj megtenniük. "Ehhez politikai akarat és különösen tradicionális vezetők szükségesek" - mondta.

A mesterséges emeléssel kapcsolatos tervek várhatóan az idei év végéig elkészülnek, ehhez figyelemmel kísérik a Maldív-szigetek mesterségessziget-projektjét. A Maldív-szigeteken City of Hope (a Remény Városa) néven hoznak létre 2023-ig egy 130 ezer ember lakhatását biztosító mesterséges szigetet, ami magasabb lesz, mint a szigetcsoport bármelyik tagja.

Heine nyilatkozatában azt is sürgette, hogy a tengerszint-emelkedéstől érintett nemzetek fogjanak össze, alakítsák ki álláspontjukat, mérjék fel a klímaváltozás elleni önvédelemhez szükséges lépések pénzügyi szükségleteit - írja a Yahoo News. (faktor.hu)


h i r d e t é s

Clicky