h i r d e t é s

Kulturkampf: a Fidesz kicsinálja a független budapesti színházakat

h i r d e t é s

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kulturkampf: a Fidesz kicsinálja a független budapesti színházakat

2019. május 20. - 11:10

 

A Fidesz azt ígérte, hogy a kultúr-tao elvétele után többlettámogatást kapnak majd a budapesti színházak, mára azonban kiderült, hogy ez hazugság volt. 

Illusztráció: MTI Fotó: Szecsődi Balázs

A társasági adófelajánlások kivezetése után Kásler Miklós és Tarlós István azt állították, hogy egy igazságosabb, átláthatóbb és jobban finanszírozott rendszert hoznak létre. A Fidesz azonban a támogatások odaítélésével politikai alapon szelektál a színházi műhelyek között. A cél pedig szemmel láthatóan a független és magánszínházak ellehetetlenítése volt.

Az Átrium például a korábbi vállalati felajánlásoknak csak a negyedét kapja majd meg az államtól az idei évben. De hasonlóan rosszul jár többek között Pintér Béla és Társulata, a Studió K, a Rózsavölgyi Szalon és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátor Ház is. Ez pedig a veszélybe sodorja működésüket.

A Liberálisok arra kérik az EMMI-minisztert és a főpolgármestert, hogy tartsák be ígéretüket! Gondoskodjanak róla, hogy a szabad és független budapesti színházi műhelyeket se érje hátrányos megkülönböztetés! Biztosítsák azt, hogy ezek a színházak is megkaphassák az őket illető támogatást.

Sermer Ádám a kultúr-tao felszámolását követően arra tett javaslatot, hogy a budapesti vállalatokat kellene bevonni a fővárosi színházak finanszírozásába. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint lehetővé kellene tenni a fővárosi vállalkozások számára, hogy az iparűzési adójuk egy részét kulturális célokra ajánlhassák fel. Így lehetne biztosítani, hogy a Fidesz-kormány politikai szándékaitól függetlenül is fenn tudjon maradni az egyedülállóan színes és értékes budapesti színházi élet.

Magyar Liberális Párt - Liberálisok 


 

Kommentek

h i r d e t é s