h i r d e t é s

Lappangó fertőzések, furcsa kérdések - a Szent Imre kórház hallgat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lappangó fertőzések, furcsa kérdések - a Szent Imre kórház hallgat

2020. április 02. - 08:38

 

Nem csak arról kérdezték a Szent Imre kórházba érkező betegeket, hogy jártak-e fertőzött országban, hanem arról is, kezelték-e őket az intézmény két osztályán – írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Lapunk birtokába került egy fénykép arról a kérdéssorról, amelyet a Szent Imre kórházba érkezett betegek előszűrésére állítottak össze. A dokumentum a „csekklista a COVID-19 fertőzésre gyanús betegek megítéléséhez” címet kapta. Többek között azt kérdezik a betegtől, hogy járt-e a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírus által érintett területen, országban. Azt is megkérdezik: „Került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel?”

Mindezek után arra kell választ adni:

Kórházunk sebészeti vagy érsebészeti részlegén az elmúlt 2 hétben kezelés alatt állt, és panaszos (lázas, köhög stb.)?

Megkerestük az intézményt, hogy megtudjuk, miért kérdeznek rá erre, de más osztályra nem. A Szent Imre kórház azt válaszolta, hogy nincs lehetősége nyilatkozatot adni. Azt kérték, hogy forduljunk az operatív törzshöz. Megtettük. Írásban nem kaptunk választ, de végül az operatív törzs keddi online tájékoztatóján – amelyen újságírók nem lehetnek jelen – feltették a kérdést az országos tisztifőorvosnak. Müller Cecília nem adott egyenes választ, feleletét szó szerint idézzük: 

Ez egy nagyon helyes megközelítés, hiszen minden olyan tényt, minden olyan kockázati tényezőt igyekszik felmérni az intézmény annak érdekében, hogy a legszélesebb körben próbálja meg felderíteni a beteg, a fogadott beteg állapot, illetve nem is beteg, nem is biztos, hogy beteg, de ha intézménybe érkezik, akkor más egyéb betegségben szenved, a koronavírussal történő fertőzöttségének a megítéléséhez, megelőző jelleggel ezek a kérdések nagyon is relevánsak, adekvátak, és jól teszik, hogy megkérdezik.

Mivel nem kaptunk egyenes választ, és mert a „csekklista” vonatkozó része kapcsán maga Müller Cecília beszélt a kockázati tényezők feltárásáról, és releváns, adekvát kérdésről, újra az operatív törzshöz valamint a Szent Imre kórházhoz fordultunk. Többek között arra voltunk kíváncsiak: Azért kérdeznek rá erre a két osztályra, mert a sebészeti illetve érsebészeti osztályon dolgozók közül többen megfertőződtek korábban az új koronavírussal?

Cikkünk megjelenéséig sem a kórház, sem az operatív törzs nem válaszolt.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s