h i r d e t é s

Látványos légi felvételeken a világ legmélyebb csatornája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Látványos légi felvételeken a világ legmélyebb csatornája

2021. március 21. - 06:37

A Korinthoszi-csatorna 6343 méter hosszú és mindössze 21,3 méter széles mesterséges víziút az Égei-tenger és a Jón-tenger között, amelyet a Korinthoszi-földszoros átvágásával hoztak létre. A csatorna két oldalán a sziklák legmagasabb pontja 79 méter.

Forrás: National Geographic UK / YouTube

A Korinthoszi-csatorna már megépítésekor is csak a kor átlagos méretű hajóinak átbocsátására volt alkalmas. Bár kis szélessége és sekély vize nem teszi lehetővé, hogy a mai modern hajók áthaladhassanak rajta, ennek ellenére mégis jelentős forgalmat bonyolít. Évente 11 000, főként az idegenforgalomban működő hajó halad át rajta, de a nagy vízmélységet nem igénylő part menti teherhajó-forgalom jelentős része is itt halad át.

A mai csatornát 1881 és 1893 között építtette a görög állam Türr István és a Panama-csatorna építéséből is részt vállaló Gerster Béla tervei alapján, aki a csatornaépítő vállalat főmérnökeként vezette a munkálatokat. A neve elválaszthatatlanul összefonódott a Korinthoszi-csatornával.

A jelenet a National Geographic ’Európa a magasból’ második évadából származik, amit Magyarországon áprilistól láthatunk majd a NatGeo-n.

Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern 21. századi Európa izgalmas portréját. A sorozat új évadában Magyarország, Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország és Görögország – világhírű, vagy épp alig ismert – természeti és kulturális értékeit csodálhatjuk meg ebből az egyedi szemszögből. (erdekesvilag.com)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s