h i r d e t é s


Lázár szerint nem szükséges tájékoztatni a kormányt a Microsoft vizsgálatról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lázár szerint nem szükséges tájékoztatni a kormányt a Microsoft vizsgálatról

2017. december 16. - 07:18

 

A 2014 óta folyó vizsgálatának eredményeképp a napokban született meg a döntés, hogy a Microsoft nem tudja vállalni a további közreműködést egyes, különös figyelmet érdemlő partnercégeivel.

Ebben az időben indult egy úgy nevezett megfelelőségi vizsgálat, mely azt volt hivatott vizsgálni, hogy az egyes partnerek, milyen haszonkulccsal értékesítik a Microsoft termékeit. Hogy mi indokolta a vizsgálat lefolytatását, nem tudni, a vélekedések meglehetősen ellentmondóak.

„Az első hírek szerint a Microsoft három LAR-partnernek, a 13 milliárdos forgalmú Humansoft Kft.-nek, a 4 milliárdos RacioNet Zrt.-nek és a 10 milliárdos Euro One Zrt.-nek mondott fel, de az újabb információk alapján valójában ennél jóval több magyar viszonteladótól vált meg a cég.

Azt sem bánták, hogy jól beépült cégeket ejtettek

A Humansoft, a RacioNet és az Euro One azonban különösen rosszul járt. Mindhárom cég konzorciumvezetőként lett nyertes azon a 20 milliárd forintos keretösszegű állami közbeszerzésen, amelyet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) írt ki. A nyertes cégek minisztériumok és költségvetési szervek számára szállíthattak volna a következő hónapokban Microsoft szoftverlicenceket és kiegészítéseket.” részletezi a 24.hu.

Ahogy mi látjuk, vannak esetek, amikor egy, elviekben pragmatikus gazdaságpolitikát folytató cég is kénytelen megfontolni, kikkel köt üzletet. Ami a Microsoftot illeti, ők olyan kivételes helyzetben vannak, hogy megengedhetik maguknak az elvszerűség luxusát. Ez persze némileg cinikus gondolat és távol álljon tőlünk a megsértés szándéka.

Sokkal érdekesebb az, ahogy éppen a 24.hu munkatársának, azon kérdésére, hogy a kormány tudott-e a vizsgálatról, Lázár János nemes egyszerűséggel kitérő választ adott.

„A Miniszterelnökséget nem szükséges tájékoztatni az egyes cégek belső vizsgálatairól, azt a Microsoft belügyének tekintjük.”

Hogy szükséges-e tájékoztatni egy kormányt arról, hogy a munkájuk zavartalan végzéséhez szükséges technikai háttér szolgáltatói felbontják-e a szerződést, tök mellékes. A kormánynak saját érdeke tudni, hogy rendelkezésére áll-e a technikai háttér vagy sem.

Hogy Lázár ezt a rá jellemző flegmasággal kezeli, jól szemlélteti hazánk jelenlegi állapotának okait.


 

h i r d e t é s

betöltés..