h i r d e t é s

Le kellett zárni Szentendre belvárosának egy részét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Le kellett zárni Szentendre belvárosának egy részét

2020. augusztus 12. - 07:52

 

Nem érkeznek meg a településre a megígért állami pénzek

A lezárt Templom tér Szentendrén - Forrás. Szentendre Hivatalos Oldala / Facebook

Szentendre Váccal együtt próbálkozik a Magyar Turisztikai Ügynökség lelkére hatni, hogy utalja el az ellenzék győzelme előtt megítélt költségvetési támogatásokat, mert lassan összedőlnek a történelmi épületeik. - írja a 24.hu

A szentendrei önkormányzat a napokban lezáratta a belvárosi Templom teret, mert balesetveszélyessé váltak az odavezető utak. A turisták által előszeretettel látogatott tér közelében veszélyesen omladoznak a plébánia tulajdonában lévő támfalak.


Forrás: Szentendre Hivatalos Oldala / Facebook

A Templomdomb támfalának felújítása, megerősítése és a csapadékvíz elvezetése egyike azoknak a turisztikailag fontos beruházásoknak, amelyekre a kormány még az önkormányzati választás előtt komoly összeget ígért a városnak. 2017-ben született az a kormányhatározat, amely a kiemelt turisztikai térségnek számító Dunakanyar fejlesztéseinek támogatásáról rendelkezett. E szerint Szentendrének 8,2 milliárd forintos keret jut, ebből a város a templomdombi felújítás mellett 2,6 milliárdot költhet a Fő téren álló Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára, és további 2,6 milliárdot a Duna korzó újjáépítésére.

Csakhogy az elmúlt három évben egyetlen forint sem érkezett meg a beígért pénzből, miközben az épületek állaga tovább romlott

Szentendre és Vác együtt.

Fülöp Zsolt szentendrei és Matkovich Ilona váci polgármester szerint a projektek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél akadtak el, ezért közös levélben fordultak Guller Zoltánhoz, az ügynökség vezérigazgatójához, aki a turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatok koordinációért felelős miniszteri biztos is.

A július végén elküldött levélben azt írták, hosszabb ideje próbálnak kapcsolatba lépni az MTÜ munkatársival, hogy a részletekbe menően egyeztetett projektek haladni tudjanak, de ezek a kezdeményezések rendre elhaltak. A polgármesterek arra figyelmeztetnek, hogy a gyorsuló ütemben amortizálódó épületek a városok reputációját teszik tönkre, és közvetlen hatással vannak a turizmusból élő vállalkozások forgalmára is. A két polgármester személyes találkozót kért Gullertől, ám tájékoztatásuk szerint az MTÜ vezetője még nem reagált a megkeresésükre.


 

h i r d e t é s