h i r d e t é s

Leállt a termelés a Szamos Marcipánnál, több száz munkavállaló sorsa bizonytalan

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Leállt a termelés a Szamos Marcipánnál, több száz munkavállaló sorsa bizonytalan

2020. április 07. - 08:19

 

A Facebookon terjedt el a hír, hogy több alkalmazottját is elbocsátotta a nagy hírű cég. - írja az atlatszo.hu.

Az öntőformából kivett csokoládényulak a Szamos Marcipán Kft. pilisvörösvári üzemében 2019. február 20-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Több munkavállaló is azzal vádolja a Szamost, hogy belekényszerítették őket a közös megegyezéses felmondásba. Az ügyben Kelényi Ádám, a cukrászdákat vezető igazgató válaszolt kérdéseinkre.

A Facebookon terjedt el a hír a közelmúltban, hogy több alkalmazottját is elbocsátotta a nagy hírű cég, a Szamos Marcipán. Az összesen 500 főt foglalkoztató cégcsoport több részlegét is érinti az eset. Több munkavállaló is azzal vádolja a Szamost, hogy belekényszerítette őket a közös megegyezéses felmondásba.

Ha nem a vírus öl meg, megteszi a munkáltatód! 2020 március 31. a Szamos Marcipán leállította a munkát pilisvörösvári üzemeiben! Ezek után a dolgozókat szélnek eresztette, két lehetőség közül választva, közös megállapodással elválunk egymástól, illetve bizonytalan ideig akár több hónapig tartó fizetetlen állás idővel!

– írta egyikük.

A vállalat első ízben március 23-án tartott egy dolgozói fórumot, ahol ismertette a várható történéseket, majd 31-ével sokaknak felmondtak. Az egyik dolgozó állítása szerint két lehetőség közül lehetett választani. Ez egybecseng azzal, amit mások is elmondtak az Átlátszónak, de nevüket nem vállalták, félve a retorzióktól, és attól, hogy nem kapnak később munkát.

Az egyik szerint közös megállapodással megszűnik a munkaviszony, míg a másik lehetőség a fizetetlen állásidő, amelynek keretében havi 12500 forintot kapnak a munkavállalók, és kifizetik helyettük az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7710 ft), ha a fizetetlen állásidőt választják.

Az ügyben kerestük a céget is, hogy megkérdezzük álláspontjuk a felmerült kérdésekben. Kelényi Ádám, a cukrászdákat vezető igazgató válaszolt kérdéseinkre.

Forrás: MTI

– Nagyságrendileg 80 százalékkal esett vissza a cukrászdákban a fogyasztás, de meglepő módon nem csak a vírus, az időjárás is befolyásolja még mindig azt, hányan térnek be az üzleteinkbe, amiből jelenleg 20 van országszerte

 – magyarázta Kelényi, aki szerint nem olyan egyértelmű a helyzet, mint ahogyan látszik.

Állítása szerint jelenleg 3 hét leállással számolnak, első körben. Tájékoztatása szerint 7 fő választotta a távozást, ők álláskeresési járadékra mentek, többen táppénzen vannak, illetve szülési szabadságon.

– Nem igaz az, hogy mindenkit elbocsátottunk volna, egyenként hívtuk be a munkavállalókat, akik 4-5 féle lehetőségből választhatták ki a számukra legmegfelelőbbet

 – mondta az Átlátszónak az igazgató.

A cég most azt tervezi, hogy három hét múlva újra elkezdődhet a termelés, látják, hogy a munkavállalóknak sem jó a hosszú leállás.

Új utakon

A Szamos Befektetési Holding Zrt. égisze alatt több kft. is működik, a legismertebb közülük a Szamos Marcipán Kft. (214 fő) de ott van a Re-habos kft (68 fő) és a Vanília kft (161 fő) is. Kérdés, hogy hogyan fog alakulni a cégcsoport többi részének a sorsa, amely rendkívül sok pilisvörösvárit érinthet hátrányosan – figyelembe véve, hogy az árbevétel harmada exportból származik.

Kelényi Ádám tájékoztatása szerint az egyes kft-k munkavállalóinak kétharmada vagy távolléti díjon van, vagy munkaidő kereten belüli fizetett pihenőidőn – ők egyébként is egyenlőtlen munkaidőben dolgoznak, illetve sokan táppénzre mentek. Elmondása szerint azért ezeket a megoldásokat választották, mert így folyamatos munkaviszonyt tudnak sokaknak biztosítani.

A cég most újfajta megoldási stratégiákkal próbálkozik. Egyrészt úgy tűnik, a webshopos rendelések jelenthetnek menekülési utat, illetve elindult a Szamos Family autójuk, amelyről házhoz menő rendszerben lehet 20 féle tortát vásárolni. Az autó a környező települések utcáit járva, a „Jaj de jó a habos sütemény”-t játszva kínálja a termékeket eladásra.

Korábban egy komlói autóalkatrészgyártó vállalkozásnál történtek hasonló lépések a járvány miatt.

atlatszo.hu


 

h i r d e t é s