h i r d e t é s

„Leborotválták a haját, nekem meg azt parancsolták, egyem meg a cigarettámat”

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

„Leborotválták a haját, nekem meg azt parancsolták, egyem meg a cigarettámat”

2023. február 06. - 07:33

Kínzások a magyar határon

A kép illusztráció! - Forrás: EUobserver

A magyar hatóságok a felelősek annak a 22 éves szír férfinak a haláláért, aki a Tiszán keresztül jutott Magyarországra. A rendőrök azonban elfogták őt és társait. Kutyákat eresztettek rájuk, megverték őket, majd visszakényszerítették őket a folyóba, hogy ússzanak vissza Szerbiába. Február 2-án az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kimondta: a magyar hatóságok felelősek a férfi haláláért, ezért 34 ezer eurós kártérítést kell fizetnie a magyar államnak a férfi családjának. Az EJEB szerint a nyomozó hatóságok nem derítették fel kellőképpen az ügy körülményeit. Különféle módszerekkel kínozzák a magyar rendőrök azokat a menekülteket, akiket a határ közelében kapnak el. Sokszor az sem számít, ha valaki kiskorú vagy nő – ilyen magyarországi esetekről is tud a Border Violence Monitoring Network, amely 2016 óta figyeli a balkáni útvonalon mozgó menekülteket, és tucatnyi ország civil szervezetével együtt gyűjti és dokumentálja a jogsértéseket. Cikkünk második részében azokat az eseteket is bemutatjuk, amikor maga az embercsempész vitte a rendőrkapitányságra a menekülteket, mert nem tudtak több pénzt adni neki. Elmondjuk azoknak az embereknek a történetét is, akiket 2022 augusztusában kaptak el a magyar rendőrök, és végül leborotválták az egyikük haját, egy másikkal cigarettát etettek, egy harmadik férfinak pedig eltörték a lábát. Minderről megkérdeztük a Belügyminisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. - írja a Szabad Európa

„A Black Book új kiadása világosan mutatja azt az erőszakot, amelyet nők, férfiak és gyermekek nap mint nap megtapasztalnak az EU külső és belső határain. Az Európai Bizottság továbbra is inaktív, nem indít kötelezettségszegési eljárást az embereket visszaszorító és a menedékjogot megtagadó tagállamok ellen. A Frontex még mindig működik Görögországban, bár az emberi jogok megsértésében való bűnrészessége nem titok. Látjuk, hogy a menedékjogot komoly támadások érik: az EU egyre több erőszakos cselekményt elkövető határőrséget finanszíroz, és egyes tagállamok, mint Lengyelország, Litvánia és Lettország olyan törvényeket fogadnak el, amelyek célja a visszaszorítások legalizálása, olyan jogszabályokat, amelyek sértik az EU-t és a nemzetközi jogot”

– mondta még tavaly decemberben Cornelia Ernst, a Baloldali Európa Pártjának EP-képviselője, amikor megjelent a Black Book bővített kiadása. A német politikus szerint a háromezer oldalnyi jelentésből világosan látszik, hogy a hatóságok emberiség elleni bűntetteket követnek el a menekültekkel szemben.

Black Bookban megjelent vallomásokból és esetleírásokból az is látszik, hogy sok esetben ez alól Magyarország sem képez kivételt.

„Kis terrorista, meg foglak ölni! Mi vagyunk a white power!”

2022. július 4-én egy férfiakból álló csoportot – köztük fiatalkorúakat – órákon át bántalmaztak a magyar katonák, mielőtt visszatoloncolták őket Szerbiába. A Collective Aidnek nyilatkozó 17 éves tunéziai fiú vallomásában elmondta: Horgosról indultak, és miután átmásztak a kerítésen, Magyarországon sétáltak egy erdőben, végül a rendőrök akkor fogták el őket, amikor az 55-ös útra tévedtek.

„A rendőrök, a kék ruhások nem vertek meg minket, hanem műanyag gyorskötözővel bilincseltek össze háromfős csoportokba. Sétáltattak, majd átadtak minket másoknak”

– mesélte a tunéziai fiú, aki szerint a bajok valójában akkor kezdődtek, amikor a magyar katonák kezei közé kerültek.

„A földre fektettek minket arccal lefelé egy olyan helyen, ahol kövek voltak. Öt órán keresztül kellett így fekve maradnunk, miközben vertek minket. Nem fordíthattuk el oldalra a fejünket, nem nézhettünk sehova. Állandóan azt kiabálták: Arccal lefelé! Tedd le a fejed! Ne nézz ide! Sokan voltak, de nem láttam, hányan, mert mindig lefelé kellett néznem, csak hallottam, ahogy az emberek kiabálnak a fájdalomtól”

– mondta vallomásában a 17 éves fiú, aki azt is elmesélte: volt, akire kutyát uszítottak szájkosárral, ami még így is megrémisztette őket.

„A telefonokat nem vették el, pedig az sokkal jobb lett volna annál, mint amit csináltak. A mobilokat ripityára törték gumibottal, azokat kaptuk vissza. A pénzt sem lopták el, csak darabokra tépték, aztán visszaadták. Azt kiabálták: mi vagyunk a fehér hatalom (white power) terroristák, megölünk benneteket! És megvertek minket”

– mesélte a tunéziai fiú, aki több mint két órán keresztül volt gyorskötözővel a társaihoz bilincselve.

„Azt is mondták, hogy terrorista vagyok. De hát csak 17 éves vagyok! Ezért azt mondták, hogy kis terrorista, megöllek! Mi vagyunk a white power!”

Mielőtt visszatoloncolták a csoportot Szerbiába, lefényképeztek a megvert férfiakat, majd egy nagy kapun átengedték őket a határon.

Leborotvált haj és cigarattaevés

2022. augusztus 21-én négy, 18 és 30 év közötti marokkói férfi kelt útra Horgosról, hogy átjusson a magyar határon. Sikerült is, este 11-kor már a magyar oldalon gyalogoltak, amikor elfogták őket.

A 18 éves marokkói férfi a No Name Kitchen által rögzített vallomásában azt mondta: öt tiszt tartóztatta fel őket, mindannyiukon maszk volt, csak a szemük látszódott. Közülük hárman fekete ruhát, ketten pedig katonai uniformist viseltek, a karjukon kék NATO-logóval.

Angolul beszéltek velük. A határsértőknek feltartott kézzel fel kellett állniuk, amíg átkutatták őket, majd ülniük kellett. A civil szervezetnek vallomást tevő férfinak nem volt telefonja, de három társának igen, ezért azokat a rendőrök elvették, és ripityára törték a földön, majd a magyar hatóság tagjai paprikaspray-t fújtak a szemükbe.

Ezután átkutatták a táskáikban lévő személyes holmijukat, és mindent a fejükhöz vágtak, amit találtak. Koppantak az energiaitalok és a tonhalkonzervek a koponyájukon. Az egyik rendőr felfedezett egy borotvagépet is egy hátizsákban, azzal kopaszra nyírta egyikük haját, egy másiknak pedig leborotválta a szemöldökét. Egy rendőr állítólag videóra vette az egészet.

Egy zacskóban cigaretta volt. A 18 éves férfit arra kényszerítették, hogy egye meg.

„Edd meg a cigarettát, gyorsan!”

– mondta a férfi, aki szerint a mondat végén már üvöltöttek vele.

A vallomás szerint a hajborotválás és a cigarettaevés után jött a nagy zakó: a menekültek a földön feküdtek, és a rendőrök a fejüket, a bordáikat, a lábukat kezdték rugdosni. A férfi úgy emlékszik, hogy miközben könyörgött, hogy fejezzék be, a hatóság tagjai felváltva ütötték a csoport tagjait. A rimánkodás nem hatotta meg a rendőröket, akik addig vertek egy férfit, hogy eltört a lába. Ezután egy kisteherautóba kellett beszállniuk, amely a Horgos környéki határszakaszra vitte őket.

Egy embercsempész kalandja a győri rendőrkapitányság előtt

2021. május 15-én, szombat reggel 8 óra körül egy tízfős csoport lépte át a határt Szerbia felől. Nyolc szíriai és két marokkói volt köztük, többnyire 28-29 évesek, valamint volt velük egy 12 éves gyerek is.

Magyarországon a határ közelében egy autó vette fel őket. A terv az volt, hogy a sofőr Ausztriába megy velük. Már négy órája úton voltak, amikor az embercsempész egy kis faluban félreállt, és még több pénzt követelt tőlük az osztrák fuvarért. Senkinél nem volt már pénz, ezért egyenesen a győri rendőrkapitányság előtt parkolt le, és mindenkit kiszállított az autóból. (A jelentés nem részletezi, hogy mi történt az embercsempésszel – B. R.)

A rendőrségen mindenki ujjlenyomatát – tenyérnyomattal együtt – levették. Elmagyarázták nekik, hogy ez nem jelenti a menekültügyi eljárás megindítását. A hatóság mindenki nevét regisztrálta, és képeket is készített róluk. A csoportból négy embert ki is hallgattak arról, hogyan jutottak Európába, hol tartózkodtak Törökországban, Szerbiában, és mennyi ideig, valamint arra is rákérdeztek, hogy hányszor és hol toloncolták őket eddig vissza. A rendőrök nem alkalmaztak fizikai erőszakot és nem vettek el tőlük a kapitányságon sem pénzt, sem telefont. Éjszaka a magyar rendőrök a csoportot visszavitték a magyar–szerb határra, a tompai határátkelőhöz.

Nem csak Magyarországon bánnak az esetek többségében kíméletlenül a menekültekkel. Nem kivétel ez alól Horvátország sem, ahol ketten is belehaltak a visszatoloncolásba, mert a rendőrök arra kényszerítették az úszni nem tudni embereket, hogy keljenek át egy folyón Bosznia-Hercegovinába.

Visszatoloncolás mindhalálig

2020 augusztusának utolsó hetében egy 33 fős csoportot fogtak el a horvát rendőrök, és toloncoltak vissza Bosznia-Hercegovinába. A menekültek afganisztáni és pakisztáni férfiak voltak.

Az esetről egy 19 éves afganisztáni fiatalember vallott a No Name Kitchennek. Elmondása szerint a harmincfős csoport augusztus 10. körül indult el Bosznia-Hercegovinából Horvátországba, és már tizenkét napja gyalogoltak, már majdnem átjutottak Szlovéniába, amikor a horvát rendőrök elfogták őket Rupa közelében.

Amikor a rendőrök megtalálták őket, a csoport szétszéledt, sokan azóta már Olaszországban vannak. Az elfogott menekültek azt mondták, hogy keresztények, állítólag ezért nem vették el a cipőjüket.

Egy horvátországi rendőrőrsre vitték és körülbelül három órán át fogva tartották őket. Elvették a mobiljukat és a pénzüket, de csak a bankjegyeket, az aprót nem. Ezt követően két kocsival a horvát–bosznia-hercegovinai határhoz vitték a férfiakat, a Korana folyó partjára. Éjszaka volt, amikor odaértek. Már több rendőr várta őket, akik közben egy másik csoportnyi menekültet őriztek.

Azt mondta, 33 menekültet és hat, feketébe öltözött rendőrt számolt össze, akik a víz felé fordulva sorakoztak fel, és azt mondták nekik, hogy ugorjanak a folyóba, és ússzanak át a túlpartra, Bosznia-Hercegovinába.

„Sorban álltak, és addig vertek, amíg az emberek be nem mentek a vízbe”

– idézte fel a férfi vallomásában, hogyan kellett a vízbe ugraniuk.

Sokan sikoltoztak, hogy nem tudnak úszni, de a rendőrök megverték és a vízbe kényszerítették őket – áll a jelentésben. A férfi két barátjával volt, akiknek sikerült egymást segítve átúszniuk a folyót. Két nappal később a vallomást tevő férfi hallotta, hogy a csoportból ketten vízbe fulladtak. (Szabad Európa )

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”


Kommentelne? Kattintson ide!