h i r d e t é s

Lecsaptak a pusztító halfajra: rendkívüli károkat okozhatott a magyar vizekben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lecsaptak a pusztító halfajra: rendkívüli károkat okozhatott a magyar vizekben

2020. május 13. - 13:58

 

Idén ismét gyérítettek az Alcsi-Holt-Tisza vizében, ahol a törpeharcsa-állomány túlszaporodását tapasztalták. - írja a hellovidek.hu.

Illusztráció: sokszinuvidek.hu

A más fajokra kártékony halfaj gyakran jelent problémát a holtágakban, horgászvizekben, de a tógazdaságokban is - jegyzi meg a Szoljon.

A portál szerint idén tavasszal ismét gyérítésre volt szükség az Alcsi-Holt-Tisza vizében, ahol a törpeharcsa-állomány túlszaporodását tapasztalta a vizet kezelő Tisza Horgászegyesület. Rendkívüli mértékben képes elszaporodni ez a nem őshonos halfaj a holtágakban, ami gyakran a többi halfajnak sem tehet jót. A horgászok sem örülnek a tömeges jelenlétüknek, mivel a nagy létszám miatt csak kis méretűre nőnek, viszont kiszprítják a többi halfajt, így rontva a fogási esélyt.

A törpeharcsa lehetőséget sem adva egyéb fajoknak mohón kap a csailra. Jelenléte emellett kártékony is, mivel halikrával és apró halakkal táplálkozik, így nem csak a horgászvizekben, de a tógazdaságokban is hatalmas problémát jelenthet a tömeges előfordulása.

A tavaszi gyérítés során a szelektív halászatot végző szakemberek tíz tonnányi törpeharcsától szabadították meg a holtágat. Jó hír a horgászoknak, hogy a pontyokon kívül szürke harcsát is telepítettek a vízbe, amelyek azonnal foghatóak.

hellovidek.hu


 

h i r d e t é s