h i r d e t é s

Légyszi gyorsan hozzatok számlát 122 milliárdról

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Légyszi gyorsan hozzatok számlát 122 milliárdról

2015. december 06. - 08:25
0 komment

 

Alapvető változtatásokat kezdeményezett a kormány a 2007-2013-as uniós ciklusbeli Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) finanszírozási szerkezetében, így már olyan projektekre is lehet utólag uniós pénzt kifizetni, amelyeket az egyes intézmények már korábban megvalósítottak más forrásból. A megoldás nyilván csak akkor működik, ha a pályáztatás nyomán a kedvezményezettek be tudnak mutatni megfelelő számlákat a korábbi projektjeikről, ráadásul igencsak nagy volumenben: összesítésünk szerint 122,2 milliárd forintról. Az egész procedúrának várhatóan igen gyorsan végig kell pörögnie.

Fotó: Illusztráció / ugyvitel.net

Visszatérítendő forrást varázsolnak a pénzből

A december 2-án megjelent 1876/2015. számú, szűkszavú kormányhatározat azt rögzíti, hogy a magyar kormány hivatalosan is módosítani szeretné a Társadalmi Infraspuktúra Operatív Program (TIOP) finanszírozási szerkezetét és az erről szóló tárgyalásokat haladéktalanul meg kell kezdeni az Európai Bizottsággal.

A határozat melléklete azt is felvázolja, hogy a módosítás célja:

Az uniós pályázatokból visszamaradt, vissza nem térítendő források pénzügyi eszközzé alakításáról szóló 1489/2015. (VII. 21.) Korm. határozat alapján a TIOP célkitűzéseihez igazodó visszatérítendő támogatási forma (mikro- és forgóeszköz finanszírozást szolgáló pénzügyi eszköz) alkalmazására kerül sor.

Ezen módosítás eredménye az lesz, hogy

Az operatív program szakmai céljaihoz szorosan kapcsolódó új eszköz 

  • a) lehetőséget teremt az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő konspukcióival megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódóan a visszatérítendő támogatások bevonására,

  • b) előkészíti a 2014-2020 közötti programozási időszakban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a visszatérítendő támogatás formájában nyújtandó támogatások hatékony és célirányos felhasználását.

Arról, hogy a forrásokat átalakítaná a kormány, már egy nyári határozat alapján is írtunk, illetve ősszel további részletek is kiderültek a mögöttes tervről, ami egyrészt a teljeskörű forráslehívásról, másrészt az időnyerésről szól.

Végignézi a "pükközést" az EU?

Az egész módosításnak az a lényege, hogy megteremtik annak lehetőségét, hogy a visszamaradt, vissza nem térítendő uniós forrásokat visszatérítendő forrássá alakítják, hogy a finanszírozandó célokhoz részben ezeket a visszatérítendő forrásokat is fel lehessen használni. Ez az átalakítás persze nem véletlen, hiszen a 2007-2013-as ciklus terhére más jogszabályi változások alapján jövő nyárig fel lehet felhasználni a forrásokat. Ezzel az átalakítással tehát időt nyer a kormány és ezáltal megteremti annak a lehetőségét, hogy a TIOP-ban (ill. más Operatív Programban) rendelkezésre álló uniós támogatást valóban 100%-ban le tudja hívni.

Ehhez viszont gyorsan kell olyan projekteket találni, amelyek megfelelnek a TIOP fő fejlesztési céljainak, már korábban megvalósították őket egyéb forrásból (állami költségvetés, saját intézményi büdzsé, stb.), tehát vannak a projektekről számlák nagy tételben, amelyeket majd a gyors pályáztatási procedúra nyomán be tudnak nyújtani a leendő kedvezményezettek.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem valamifajta visszaélés-szerű pükközésről van szó, hanem bizonyára olyan lépések kombinációjától, amelyekre az Európai Bizottság illetékes szakértői (szakmai munkacsoportja) előzetesen rábólintottak - ez a cikk utal a segítségre is -, amelynek célja, hogy Magyarország a rendelkezésére álló forrásokat valóban le tudja hívni, akár ilyen kreatív pénzügyi megoldások segítségével is.

Hirtelen 60 milliárdot kap négy program

Azzal párhuzamosan, hogy elindul a TIOP formális módosítása, egy erre épülő következő kormányhatározat (1877/2015.) már rögtön fel is oszt négy projekpe 60 milliárd forintnyi forrást (akár a potenciálisan beragadó forrást, akár a bedőlő/nem megfelelő projektek miatt keletkező forrást, akár a forintgyengülés miatt keletkezett plusz forrást).

Az mondjuk eléggé furcsa, hogy az elmúlt években lezajlott ösztöndíj- és tehetséggondozó programok "mögé" most hirtelen, utólag visszatérítendő uniós forrást akarnak betenni. Elképzelhető, hogy majd a 2014-2020-as ciklusból újra kapnak ezek a programok forrást, hogy a régi ciklusból kapott pénzt (hitelt) el tudják kezdeni visszatörleszteni.

A négy programot és a még idén rájuk költendő, összesen 60 milliárdos keretet az alábbi táblázat rögzíti: 

Ide is jut 1,5 milliárd forint

A következő kormányhatározat (1878/2015.) első melléklete további másfél milliárd forintot oszt szét a TIOP 1. és 2. prioritása keretében támogatott projektekre plusz pénzként, amelyet az alábbi táblázat foglal össze: 

És még 60 milliárdot osztanak szét

Ennek a kormányhatározatnak a második melléklete további 60,7 milliárd forintot oszt szét a megjelölt projektekre. Amint arról külön cikkben beszámoltunk, éppen ezzel összefüggésben meg is jelent már egy TIOP-os pályázat, amely az alábbi táblázatban is szereplő 23,2 milliárd forintnyi forrást juttatná a fekvőbeteg ellátóknak, ha év végéig gyorsan be tudják majd küldeni a korábban végrehajtott infraspuktúra-fejlesztési számláikat. Ugyanilyen módszerrel kaphatja majd meg a többi fejlesztési terület is a pénzét.

A fentiek alapján tehát összességében 122,2 milliárd forintnyi keretet kell gyorsan számlákkal kitölteni, hogy a Magyarországnak járó pénzeket le tudjuk kötni és a korábban más forrásból végrehajtott projekteket - legalábbis finanszírozási szempontból - utólag át tudjuk csomagolni.

A nagy pénzköltési törekvések során így aztán olyan érdekes mondatok is belekerülnek a kormányhatározatba, mint például ez: a Kormány hozzájárul, hogy az előző alpont figyelembevételével

a Társadalmi Infraspuktúra Operatív Program pénzügyi eszköz konspukciói keretösszegéből legfeljebb 10 milliárd forint 2015. december 31-ig a forráskezelő szervezet részére átutalásra kerüljön a végső kedvezményezetti igények, részükre történő kihelyezések  összegének ismerete nélkül.

 

portfolio.hu


 

h i r d e t é s