h i r d e t é s

Lemond a kormány az Elios-projektek uniós finanszírozásáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lemond a kormány az Elios-projektek uniós finanszírozásáról

2019. február 12. - 15:57

 

A hírt Jávor Benedek európai parlamenti képviselő közölte, szerinte ez egyben beismerő vallomás is.

Tiborcz István és Orbán Viktor - Forrás: 24.hu

Blogbejegyzésében Jávor Benedek azt írja, több egymástól független magyar és uniós forrásból értesült úgy, hogy a magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit.

"Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt" – olvasható az európai parlamenti képviselő honlapján.

A magyar kormány – magyarázta Jávor Benedek – 13 milliárd forintról mond így le, amit korábban az uniótól remélt.

Az Elios projektjei – amelyek keretében számos magyar településen végeztek el közvilágítás-korszerűsítést – még az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg, unió pedig utólag finanszírozta volna a beruházásokat. Az EP-képviselő ezt így írta le: "Az uniós támogatások finanszírozása technikailag úgy néz ki, hogy az elnyert támogatásokat a magyar költségvetés megelőlegezi a nyerteseknek, és utólag nyújtja be a számlákat Brüsszelnek, ahonnan aztán a számlák fedezete utólagosan megérkezik. Ilyen benyújtásra a hétéves költségvetési ciklus végső lezárásáig van lehetőség. A 2007-2013 közötti időszak legeslegvégső lezárása most történik meg, azon számlák fedezetét biztosíthatja az EU, amelyeket legkésőbb ebben az utolsó csomagban a magyar kormány elküld."

Az Elios-számlák jóváhagyására azonban – magyarázza Jávor – a viták miatt mostanáig sem került sor. "Forrásaim szerint mivel a kormány képtelen volt meggyőzni a Bizottságot, hogy az OLAF-jelentés megalapozatlan, és az Elios-beruházások szabályszerűek voltak, ezért ebből az utolsó csomagból kivette Tiborcz István közvilágítási beruházásainak számláit, magyarán nem igényel uniós támogatást az Elios-projektekhez." (hvg.hu)


 

h i r d e t é s